Család

Új kutatás: egyre erőszakosabbak a Lego-játékok

Egy új-zélandi kutatás eredménye szerint a Lego játékkatalógusaiban jóval több az erőszakos illusztráció, mint korábban, és a legódarabkák között is egyre több a fegyver. Vajon a gyerekek is így gondolják, látják mindezt?

Az új-zélandi Canterbury Egyetem kutatása szerint “a legó egyike azon kevés játéknak, amely nagyon régóta jelen van, alapvető változtatások nélkül. Ennélfogva könnyedén nyomon követhető, hogy mennyivel lett erőszakosabb az idők folyamán”.

Brit tudósok: elharapódzott az erőszak Legoland-ben

 A kutatók megvizsgálták, milyen gyakran fordulnak elő fegyverek a legó darabkái között. A korábbi évekhez képest ezek száma jelentősen emelkedett, és mára csaknem minden harmadik legódobozban található legalább egy. És összehasonlították az 1978 és 2014 között kiadott termékkatalógusok erőszakos tartalmát is. A kutatási eredmények szerint évente 19 százalékkal növekszik az erőszakosnak minősített tartalom a Lego termékismertetőiben.

“Jelenleg a Lego-katalógusok oldalainak nagyjából 40 százaléka tartalmaz valamilyen típusú erőszakot. Különösen a lövöldözést és a fenyegető magatartást tartalmazó ábrák szaporodtak meg az utóbbi években” – emelte ki Christopher Bartneck, a tanulmány vezető szerzője, hozzátéve, ezeknek a jeleneteknek a hangulatát döntően izgalmasnak ítélik a gyerekek – írja a hvg.hu.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top