Család

9 és 11 éves gyerekeken hajtottak végre eutanáziát

Belgiumban 2014 óta életkortól függetlenül joguk van a gyógyíthatatlan betegeknek a kegyes halálhoz.

Egy 9 és egy 11 éves gyereken hajtottak végre eutanáziát Belgiumban. A 9 éves páciensnek agytumora, a 11 évesnek cisztás fibrózisa volt.

A CFCEE, az eutanáziát szabályozó belgiumi bizottság egyik tagja elmondta: a világon először fordult elő, hogy 12 év alatti személyeken végeztek eutanáziát.

A két eset még 2016-ban, illetve 2017-ben történt. A kétéves periódus alatt még egy 18 év alatti személynek engedélyezték a kegyes halált az országban: egy izomsorvadásban szenvedő, 17 éves fiúnak.

Belgiumban 2014-ben változtattak az eutanáziát szabályozó törvényen, megadva a lehetőséget a kegyes halálra, attól függetlenül, hogy mennyire fiatal a páciens. A gyermeknek ugyanakkor megfelelő mentális képességekkel kell rendelkeznie a döntés meghozatalához, valamint szükség van szülői beleegyezésre is.

„Szerencsére nagyon kevés gyermek felel meg a kritériumoknak, de ez nem jelenti azt, hogy meg kellene tagadnunk tőlük, hogy méltósággal távozhassanak” – magyarázta Wim Distelmans, az eutanázia bizottság elnöke.

via

Címlapi kép: Thinkstock

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top