Család

Így rövidítsd le a reggeli rutint iskolás gyerekkel

A nyári szünet utáni első héten felkelni, és időben elindítani minden gyereket az iskolába, miközben mi, szülők is munkahelyképessé próbáljuk tenni magunkat, nem kis kihívás.

Összegyűjtöttünk pár ötletet, amelyekkel lerövidíthetjük a reggeli rutinra szánt időt, vagy elkerülhetjük, hogy az őrület határáig sodródjunk.

Milyen volt az első hét?

Nálunk mindkét gyerek feljebb lépett az oktatásban, a lányom óvodásból első osztályossá, a fiam nyelvi évről valódi gimnazistává.
Próbáltam augusztus utolsó két hetében egy picit korábban fektetni a kisebbet, és napról napra korábban kelteni, de súlyos kudarcba fulladt az összes próbálkozásom.

reggeli rutin, rohanás, időhiány

Egy kis előrelátással fontos perceket spórolhatunk (Fotó: Pixabay.com)

A nagyobbiknál esélyem se volt ilyen praktikákkal próbálkozni, ő ugyanis egészen az utolsó előtti napig táborozott, éppen hogy hazaesett iskolakezdésre. Természetesen hajnalig gépezett minden egyes éjszaka, reggel pedig szó szerint félálomban került elő a szobájából. Vele nincs mit tennem, kénytelen vagyok elfogadni, hogy ilyen a kamaszkor, utolsó pillanatban kell felkelni, útközben reggelizni, futni a busz után, a buszon begombolni az inget, csengetéskor beesni a terembe.

Na de az elsősöm reggeli rutinja tulajdonképpen még rajtam múlik, ami meg is látszott az első pár reggel.

Első nap nem kellett könyörögni, hogy keljen ki az ágyból, hajtotta az izgalom, azonnal kipattant, amikor az ágya fölé hajolva megsimogattam a hátát. A reggeli már nem ment olyan gyorsan, de még így is nagyon kényelmesen el tudtunk indulni. Ez volt az egyetlen ilyen nap. Ki kellett dolgoznom egy tervet, ami segít reggel 7 óra 10 perckor a lakásajtó másik oldalán állni úgy, hogy közben senki nem ideges.

Mit álmodtál, és mi lesz ma?

Klassz kis rutin közös ágyazás közben elmesélni, hogy ki mit álmodott, és hogy mire vágyik napközben. Miközben felrázzuk a párnát és elsimítjuk a takarót, nagyon jókat lehet beszélgetni.

Esti előkészületek

Tudom, tudom, rendes családoknál teljesen alap az, hogy este a szék karfájára készítik a másnapi ruhát. És az a ruha természetesen élére vasalva került be a ruhásszekrénybe a szárítógépből. Nálunk sajnos ennél sokkal rendetlenebb anyukák laknak: én legtöbbször szépen összehajtva, de vasalatlanul pakolom a ruhahalmokat a szekrénybe, hogy aztán reggelente azokra menjek rá a vasalóval, amiket éppen felveszünk.

Itt veszítettem el az első tíz percet, és nem csak a vasalással.

Ha este előkészítjük a ruhákat, akkor még könnyen kiderülhet az, hogy a kék blúzt már semmilyen körülmények között nem hajlandó felvenni a lányom, a sínadrágot pedig én nem gondolom praktikusnak huszonöt fokban. És akkor még nem vasaltam.

reggeli rutin, rohanás, időhiány

Előre tervezés, stratégia (Fotó: Pixabay.com)

Mit kérsz reggelire?

Rántotta nem jó? Miért nem? Kakaós csiga? Az nincs! Oké, a régi szép időkben természetesen a gyerekek nem válogattak, de ezek az idők elmúltak. Amíg van kétféle itthon, addig a gyerek dönthet arról, hogy mit eszik reggel. De a hezitálással szintén elmegy legalább öt perc, ha pedig a vajas zsömle helyett ragaszkodik a rántottához, akkor hét és fél. Legkönnyebb ezt este megbeszélni, és ahhoz tartani magunkat. Este még bármilyen őrültség szóba jöhet, de reggel nincs már vita.

Az uzsonnával ugyanez a helyzet: délután még lehet kívánság a másnapi csomaggal kapcsolatban, de reggel már nincs cserebere!

Ha kicsit megcsúszunk, fogmosás közben tökéletes copfokat lehet készíteni

Tizenöt éve kaptunk egy jótanácsot egy gyerekfogorvostól. Amíg a gyerek hagyja, naponta egyszer legalább a szülei mossák a fogát. A fiam ezt nyolcéves koráig engedte, lehet, hogy a lányom se hagyja már sokáig. Viszont addig minden reggel mi mossuk a fogát. Három percig, elektromos fogkefével. Nincs is lyukas foga egyiküknek sem! Viszont ez a három perc elég hosszú, pont annyi időt vesz igénybe, amíg meg lehet közben fésülni egy hosszú, összegubancolódott hajat.

Apropó, hosszú haj: a kifésülő spay nemcsak azért jó, mert nem húzzuk a hajat, miközben a csomókat bontjuk, hanem azért is, mert a hosszú hajat töredékidő alatt ki lehet bontani a segítségével.

Tornazsák, úszócucc a kilincsre akasztva

Ha reggel a bejárati ajtón lóg, amit muszáj elvinni, akkor nem kell a kapuból visszaszaladni.

Fűzős cipő kilazítva

Nagyobbaknál már mindegy, ők ahogy lerúgják, úgy fel is veszik egy pillanat alatt a cipőjüket (bár a magas szárú fűzős cipőkkel azért ők is el tudnak vacakolni), de a kicsiknél hatalmas segítség, ha este úgy teszik le a cipőjüket, hogy abban tökéletesen meg van lazítva a cipőfűző másnapra. Nálunk a leggyakrabban a cipőfelvételnél hangzik el az „igyekezz már egy kicsit jobban” felszólítás, ami kora ősszel még elviselhető, de télen nagykabátban kötögetni a cipőt senkinek sem túl kellemes.

Időrabló csapda: másik kabát

Felnőttekkel is előfordul, hogy a másik táskájukban marad a forgalmi, a bérlet vagy a lakáskulcs. Kellemetlen, de soha nem aggódunk ezért annyira, mint egy kisgyerek. Hét közben ritkán van gond, ha minden az iskolatáskában van, a problémás nap a hétfő szokott lenni, amikor hétvégére kikerülnek a megszokott helyükről a fontos dolgok, és nem tesszük őket vissza.

reggeli rutin, rohanás, időhiány

Tizenöt perccel korábban kelni (Fotó: Pixaby.com)

Tizenöt perccel korábban kelni – de csak a szülőknek

Korábban kelni, de nem a gyereknél, hanem az optimális időpontnál. Ha van negyedóra arra, hogy még kellemesen felébredhessünk az ágyban, vagy csendben és nyugalomban ihassuk meg az első kávénkat, átgondolva a nap további részét, akkor garantáltan jobban és nyugodtabban indul a nap! Esetleg még az is eszünkbe juthat, hogy ma ünneplőben kell menni, vagy hogy délutánra be kell szervezni a nagyit, mert senki nem ér fél ötre az iskolába.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top