Család

Már nyáron kezdd el szoktatni a gyereket az iskolai reggelekhez

Szeptemberben kegyetlenül újraindulnak a rohanós reggelek, amit a szünet alatt a hátunk közepére sem kívánunk. Pedig már most fel kell készíteni rá a gyerekeket.

Iskolaidőben a reggeli rutin szigorú és mindenki számára megterhelő. Korán kell kelni, nincs idő kómázni a kakaó fölött, és máris arra kell noszogatni a gyerekeket, hogy öltözzenek, és pakolják össze a táskájukat, mert nem akarunk elkésni. Dr. Ari Yares pszichológus 15 éves tapasztalata az, hogy akkor lesz gördülékeny az iskolakezdés, ha már nyáron elkezdjük felkészíteni a gyerekeket az iskolai reggeli rutinra.

Nagy adag stresszt levehetnek a szülők az iskolakezdésről, ha nyáron is tartják a napi rutint a gyerekeknél. Még a leglazább nyaralós napokon is be lehet tartani az alapvető rutinokat.

Könnyen elcsábulhatunk nyaralás közben arra, hogy ne mosson fogat reggel ébredés után a gyerek, vagy hogy fenn maradjon éjfélig, de nem teszünk jót neki, ha felrúgjuk az összes rutinját. A rutinok olyan keretet adnak a gyereknek, mely segít neki megérteni és betartani a felé támasztott elvárásokat.

napi rutin nyár

Képünk illusztráció (Forrás: iStock)

„Amikor a szülők nem tartják be a gyerek napi rutinját, akkor megnehezítik a gyerek számára, hogy megértse, mit várnak el tőle, ami akár magatartásproblémákhoz is vezethet. Attól még, hogy nyár van, a gyerek agya nem áll le a fejlődésben, szüksége van a rutinra a megfelelő készségek kialakulásához.”

Nem olyan bonyolult a rutin tartása, mint elsőre hangzik. Legyen reggeli és mosakodás reggel, mint az iskolai napokon, ebédeljen ebédidőben, és ha reggel indul táborba, akkor ugyanúgy csomagoljunk neki egy kis tízórait, és készítse össze a táskáját.

Az alvásidő már problémásabb kérdés, hiszen az egész család szórakozni szeretne nyaralás alatt, miért kellene nyolckor bedugni az ágyba a gyerekeket? A pszichológus szerint magunkkal szúrunk ki, ha leromboljuk az alvásrutint a gyereknél. Nyáron is ugyanannyi alvásra lenne szüksége, úgyhogy ha később fekszik, akkor reggel mindenképp hagyni kell, hogy tovább aludjon. Ám pár héttel az iskolakezdés előtt már el kell kezdeni visszaszoktatni a korán fekvésre, hogy legyen ideje alkalmazkodni a szeptemberi hajnali napkezdéshez.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top