Család

Svédországban tananyag lesz az alvás a középiskolákban?

Javulna az általános életminőség, ha a középiskolákban tananyag lenne az alvás.

Az alvás természetes, minek kellene tanítani? – kérdezhetik sokan. Azért, mert minél több információnk van az alvásról, az alváshiányról, az inszomniáról, annál többet javíthatunk az életminőségünkön. Ha pedig kötelező tananyag lenne belőle a középiskolában, társadalmi szinten történhetne változás a közhangulatban.

Nem vesszük elég komolyan az alvást a kutatók szerint, ezért minél fiatalabb korban tudatosítani kellene az emberekben, hogy milyen létfontosságú, mennyit és hogyan alszunk. Az alvás többek között hatással van a mentális egészségünkre, erősíti az immunrendszert, és még a fogyásban is segíthet, miközben pedig ilyen sok függ tőle, több mint nyolcvanféle alvászavarral küzdünk, azaz nyugodtan mondhatjuk, hogy társadalmi kérdésről van szó, amit meg kellene oldanunk. A svéd Örebro Egyetem kutatói ezért vágtak bele abba az egy éven át tartó kísérletbe, mellyel igazolni akarták, hogy az alvást tanítani kell az iskolákban.

alvás tananyag életminőség

Fotó: iStock

A kutatás során 286 kamaszt vizsgáltak, akiknek heti egy alvásórát tartottak hét héten keresztül. A résztvevőket három csoportba osztották annak alapján, hogy átlagosan hány órát szoktak aludni: az első csoportba a kevesebb mint hét órát, a másodikba a hét-nyolc órát, a harmadikba pedig a több mint nyolc órát alvókat sorolták. Egy év múlva a résztvevők közül a legkevesebbet alvók mind arról számoltak be, hogy többet alszanak, és sokkal kevésbé fáradtak, mint az a 3336 kamasz, akik a kontrollcsoportban voltak, azaz nem kaptak alvásoktatást. 

Bár az alvásórák nem segítettek azokon, akik stressz vagy szorongás miatt nem tudtak rendesen aludni, a kutatók azt mondják, be kellene vezetni az iskolákban az alvásoktatást. A kutatás vezetője, dr. Serena V. Bauducco elmondta, hogy az alvászavarok megelőzése érdekében a tiniket, kamaszokat célzó oktatóanyag összeállítása lenne a cél, mert ha bevezetnék az alvásoktatást, a jövőben jelentősen javulhatna a közhangulat a társadalmakban.

Mivel arra igen kicsi esélyt látunk, hogy Magyarországon egyhamar alvásóra legyen, nekünk ebből a kutatásból valószínűleg azt célszerű leszűrnünk, hogy adjunk át minél több információt a gyerekeinknek otthon az alvás hatásairól, illetve a különböző praktikákról és kutatásokról, hogy felnőttként már tudatosan aludjanak eleget, ezzel megalapozva maguknak a jobb életminőséget.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top