Család

Induljon a nosztalgia: ilyenek voltak a régmúlt idők karácsonyfái

Hogyan ünnepelték az 1900-as évek elején a karácsonyt? Milyen fákat állítottuk az '50-es, '60-as, '70-es években? Megmutatjuk!

A karácsony ünneplése nem újkeletű dolog. A karácsony az egyik legnagyobb keresztény ünnep. Ekkora emlékezünk Jézus születésére, és minden év december 25-én tartják világszerte. Magyarországon a katolikus keresztények számára Jézus születése napjának fénypontja a karácsonyi misén való részvétel (24-én éjfélkor vagy 25-én napközben). A református keresztények szentestén, azaz 24-én istentiszteleten vesznek részt, majd másnap úrvacsorát vesznek. A hagyományos karácsonyi böjt (december 24-én a katolikus családok böjtölnek és csak este fogyasztják el a böjti vacsorát) és a karácsonyfa-állítás is hagyomány.

Az első karácsonyfát először Németország területén díszítettek fel a 16. században, itthon először Brunszvik Teréz grófnő állított feldíszített fát a Fejér megyei Martonvásáron levő birtokán 1824-ben. A karácsonyfára eleinte kézzel készített díszek, szalagok kerültek, majd az ’50-es évektől kezdve szaloncukor és égősor. 

Nézegess velünk régi karácsonyi képeket, és hangolódj te is a Szentestére! 

Karácsonyfa 1908-ban

Fotó: Fortepan / SCHMIDT ALBIN

Kislány a karácsonyfa előtt 1909-ben

Foto: Fortepan

1919-ben egyenruhás férfiak a karácsonya előtt 

Fotó: Fortepan / LŐW MIKLÓS

Kisfiú és ajándékai 1930-ból 

Fotó: Fortepan / HAUI BALÁZS

Karácsonyfa és az alá pakolt ajándékok 1956-ből 

Fotó: Fortepan / VOJNICH PÁL

Ilyen volt egy karácsonyfa 1962-ben

Fotó: Fortepan / NAGY GYULA

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top