Család

Nem vagytok egyedül! – ingyenes lelkisegély vonal anyáktól anyáknak

Az EMMA Vonal egy olyan anonim információs és lelkisegély vonal, amelyet szülés előtt és után álló anyák számára hoztak létre öt évvel ezelőtt. Az alapítók az elmúlt napokban adománygyűjtő kampányba fogtak, hogy a segélyvonal végre egy ingyenesen hívható zöld számot kaphasson.

„Nagyon sokszor érzem azt, hogy nem akarok anya lenni, holott az vagyok. Naponta küzdök a bűntudattal, hogy rosszul csinálom. Ideges, következetlen és türelmetlen vagyok, sokszor felemelem a hangom, van, hogy ordítok a gyerekeimmel. Azt érzem, rajtam kívül senki se ilyen, nincs sorstársam, akivel megoszthatnám a kétségbeejtő gondolataimat. Még én is félek tőlük. Rohadtul egyedül érzem magam. Ebbe bele lehet roppanni.”

Egy névtelenül író anyuka fájdalmas vallomása ez az online térbe kiáltva. Magányos jelzés, amelyet a világjárvány okozta bezártság csak tovább erősíthet. Van azonban egy egyesület, amely szerint a vírus nem zárhatja el az anyákat az értő fülektől. Az EMMA Egyesület 2015-ben indította el lelkisegély vonalát, amelyen keresztül ügyeleti időben fogadják a segítségre szoruló anyák hívásait. Nagyjából ezer megkeresésük volt eddig és ez a szám a kijárási korlátozások bevezetése óta csak erősödött.

Fazakas Pálma, az EMMA Egyesület elnöke szerint a járvány kiemelt jelentőségűvé tette ezt a támogatási formát: „A megváltozott kórházi körülmények és lehetőségek miatt sok nő van egyedül a szülészeti ellátása során. Mások akár a kórházi napokat követően, az otthonukban is magukra maradnak a mindenestől feje tetejére állt világban egy csecsemővel, egy nehéz szüléssel, friss testi és sok esetben sajnos lelki sebekkel is. Ezeknek a nőknek a személyes kapcsolódásra és segítségkérésre jelenleg kevés lehetőségük van. Ezek fényében a jelenlegi mindenképpen egy fontos időszak a segélyvonal működtetése szempontjából.”

Az EMMA Műhely megálmodói (Fotó: magánarchívum)

Az EMMA Egyesület alapítói (Fotó: magánarchívum)

Már az is segítség, ha elmondhatjuk

Az EMMA munkatársai szerint sokszor egy jó beszélgetés is elég ahhoz, hogy jobban legyünk. Nem kell egyedül maradnunk a félelmeinkkel, kérdéseinkkel, bizonytalanságainkkal. Hisznek abban, hogy egy megnyugtató, támogató beszélgetés csodákra képes: „Mindannyian sokféle szülésélménnyel rendelkezünk, sokféle szocializáció áll mögöttünk, másképpen alakítja életünket a családunk, a környezetünk, a lehetőségeink, a tudásunk és az erőnk.  Egy valami azonban közös bennünk: mindannyian megtapasztaltuk azt, hogy a legnehezebb pillanatokban, ha van értő  támogatás, elfogadás és közösség, akkor a gyógyulás is könnyebb, gyorsabb ”- teszi hozzá Pálma.

Az EMMA segélyvonala egy klasszikus értelemben vett lelkisegély vonal, amely mentálhigiénés támogatást nyújt a nőknek, emellett megbízható információk megtalálásában is segít: „Azt szoktuk mondani, hogy a gyermekvállalás időszaka a gyermek iránti vágy megjelenésétől tart egészen a gyermekek intézménybe kerüléséig. Bárki hívhatja tehát az EMMA Vonalat, aki ebben az életszakaszban van éppen, és úgy érzi, szüksége van valamilyen támogatásra az útján” – mondja az elnök.

Az őszinte mondatok gyógyító erővel bírnak

A hívásokat anonim módon kezelik, ez megadja az anyáknak azt a szabadságot, hogy bátran beszéljenek. A vonal túlsó oldalán önkéntesek ülnek, akik maguk is anyák. Van köztük pszichológus, tanár, mérnök, szülés utáni segítő, nyelvész. Egy közös van bennük, munkájukat rendszeres szakmai továbbképzés mellett végzik. Az EMMA Vonalnál egy ötnapos intenzív kurzus elvégzése után lehet elkezdeni „hospitálni”. Ennek során az önkéntes jelöltek megtanulják a segítő beszélgetés módszereit, és szituációs feladatokkal gyakorolják azokat. 

„Az önkéntesek jól tudnak hallgatni és jókor tudnak kérdezni, és tudják azt, hogy éppen mikor melyiknek van itt az ideje. Lehet velük sírni és lehet nevetni is. Lehet őszintének lenni és beszélni azokról az érzésekről és gondolatokról, amikről máshol és mással nem” – mondja Csörgőné Polgár Andrea, az EMMA munkatársa

Az Emma Vonal önkéntesei (Fotó: magánarchívum)

Az Emma Vonal önkéntesei (Fotó: magánarchívum)

Az önkéntesek adott ügyeleti időben dolgoznak, ilyenkor a telefon mindig náluk van, de e-mailben bármikor, akár a nap 24 órájában meg lehet őket keresni:  „Elvárások, feltételek nélkül fogadjuk az anyák beszámolóit, kéréseit, kérdéseit, élményeiket. Van, hogy csak meghallgatásra van szükség, van, hogy szakemberhez való továbbirányításra” – mondja Hanga, aki várandósan és három gyerek mellett önkénteskedik a segélyvonalnál. „Nem könnyű összeegyeztetni mindent, de mivel az ügyeleti idők délelőtt és késő este vannak, olyan időpontot próbálok választani, amikor a férjem át tudja venni a gyerekek felügyeletét, illetve este jó esetben már alszanak. Csinálom, mert van bennem egy erős vágy a segíteni akarásra.”

Hanga szerint hatalmas ereje van annak, ha figyelmesen meghallgatunk valakit és biztosítjuk arról, hogy amit érez, az valós:

„Nagyon büszke vagyok minden anyára aki megosztja velünk az élményeit és érzéseit. A gyógyító munkát ők végzik, azzal, hogy bátran megfogalmazzák ezeket. Mi csak egy felületet biztosítunk számukra ehhez. Előfordul, hogy egy anya többször is felkeres minket egy nehezebb életszakaszában. Olyan is van, hogy csupán információt keres a várandósságával vagy szülésével kapcsolatban.”

Csak nők között, elfogadó, megtartó környezetben lenni hihetetlen felemelő, biztonságot adó érzés! Felér egy pszichoterápiával!

Az EMMA Egyesület évente tíz  segítőt képez ki. Az önkéntes munkára e-mailben lehet jelentkezni, az önkéntes pedig szinte bárhol lakhat, a Vonal ugyanis átirányítással működik. 

Ha kimondhatjuk, könnyebb tovább lépni

A legtöbben azért hívják a segélyvonalat, mert nincs kihez fordulniuk, nincs kinek elmondaniuk, ha fáj, de gyakran kerül elő a szülés vagy az azt követő napok traumája, a támasz nélküliség érzése is. 

VALLOMÁSOK AZ EMMA VONALON

„Azt mondják, már túl kellene lépnem rajta, de nem tudok. Csak arra tudok gondolni, ami történt velem.”

„Azt mondják örüljek annak, hogy egészséges a babám. De én nem tudok örülni.”

„Tudom, hogy ártok vele a babámnak, de folyton sírok és rosszkedvű vagyok.”

„Bűntudatom van amiatt, hogy nem álltam ki magamért és a babámért, hagytam, hogy ez történjen velünk.”

„Rossz anyának érzem magam, amiért türelmetlen vagyok a gyerekemmel.”

„Elcsépelt, de tényleg társas lények vagyunk és a mai társadalomban az anyák nagy része elszigetelten él segítség nélkül”– fogalmaz egy anyuka. „Megítélve lenni nonstop, kegyetlen” – mondja egy másik. „Egy pillanatnyi lazításom sincs, még éjjel sem. Mindig figyelnem kell a családra, hogy tudjam ki/mi hol van, milyen feladataink vannak, a gyerekek vajon miért szomorúak, idegesek, sírósak, szótlanok és tudjak nekik segíteni, ez nagyon-nagyon nehéz” – fogalmazza meg egy harmadikuk. Ezeken az anyákon az EMMA segített. 

„Meghallgattak és megértettek. Nem kérdőjelezték meg, hogy ez nekem fájhat”– mondja az egyikük. „Feltöltöttek energiával és új lendületet adtak. Soha többé nem érzem magam egyedül” – folytatja a másikuk, aki szerint a közösséghez tartozás az anyák lételeme, mégis egyre kevesebb lehetőségük van más anyákhoz kapcsolódni: „annyi szerepnek kell megfelelnünk egyszerre, hogy valahol útközben elvesztünk.”

A helyi közösségekben lehet az erő

Hofgárt-Ékes Noémi, az Emma Egyesület önkéntese (Fotó: magánarchívum)

Hofgárt-Ékes Noémi, az Emma Egyesület önkéntese (Fotó: magánarchívum)

Az EMMA munkatársa, Hofgárt Ékes-Noémi szerint ezekben a hetekben még küzdelmesebb lehet anyának lenni. Emiatt döntöttek úgy, hogy ingyenessé teszik az EMMA számát. Hogy ez sikerüljön, adománygyűjtő akciót hirdettek: „Alig hét nap alatt 533 ezer forint gyűlt össze! Ez 355 telefonhívás költsége. Hihetetlen összefogás történt, de tényleg!” –  mondja Noémi. „Hatalmas élmény látni, hogy a támogatóink segítsége által az anyaság ügye, az anyák segítése közüggyé alakul és a kampánynak itt még nincs vége, a hátralévő 23 napban sem állhatunk meg. Minden további háromezer forint még két nő számára teszi majd elérhetővé EMMA zöld számát” – teszi hozzá az EMMA munkatársa. 

EMMA Vonal – Nem vagy egyedül!

Az EMMA Egyesület vonala egy anonim információs és lelkisegély-telefonszolgálat, képzett önkéntes segítőkkel, köztük dúlákkal.
A 06 70 622 3346 telefonszám minden munkanapon 10-12 óra és 21-23 óra között hívható.
Az önkéntesek e-mailben is várják a történeteket, kérdéseket: emmavonal@emmaegyesulet.hu

A Vonal működtetése által az EMMA Egyesület közvetlenül az anyáknak nyújt segítséget, de részt vállal olyan társadalmi projektekben is, amelyek a nők ügyét hivatottak előre mozdítani. 

„Az EMMA azáltal kelt életre, hogy  kihangosította a nők által megélt valóságot és nem hitelteleníti  el azokat a tapasztalatokat, amelyeket a nők a várandósságuk, szülésük illetve az anyaságuk során megélnek” – fogalmazza meg az egyesület hitvallását Fazakas Pálma. „A rendszerszintű változások első lépése az, amikor a női történetek élni kezdenek, amikor olyan hangosan és erősen szólnak, hogy azokat már nem lehet elhallgattatni. A helyi szinten szerveződő közösségekben erő van, mert van helyismeretük, mert a tagjai ismerik egymást, támogatni tudják egymást és hatással tudnak lenni a helyi intézmények működésére. És amikor már elég sokan merik elmondani a történetüket, az igényeiket, akkor meglesz az a kritikus tömeg, amely alakítani tudja például a helyi szülészeti osztályok gyakorlatát. Az EMMA célja, megadni a támogatást ahhoz, hogy a helyi közösségek létrejöjjenek és működjenek, ezáltal érve el a társadalmi változást.”

Alapítói szerint az EMMA Egyesület hasonlóan működik, mint általában az anyák: „kevésből is nagyon sokat ki tud hozni!”

 

Segítség a bajban!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top