Család

Ezek az idei nyári táborokra vonatkozó szabályok

Fertőtleníteni, fertőtleníteni, és még egy kicsit fertőtleníteni, továbbá kezet mosni és megint egy kicsit kezet mosni. Mindezt egymástól másfél méterre. - Összefoglaltuk a táborozókra és a táborok szervezőire, üzemeltetőire vonatkozó idei nyári Covid-elkerülő szabályokat.
Ezek a szigorú higiénés szabályok vonatkoznak az idei nyári táborokra.

Tájékoztatás a táboroztatás során betartandó járványügyi megelőző szabályokról címmel látott napvilágot a napokban a Nemzeti Népegészségügyi Központ iránymutatása. Nézzük is, milyen járványügyi előírások várnak a táborozókra idén nyáron a gyakorlatban: 

Strand, jégkrém, foci, bandázás és másfél méter

Amennyire lehetséges, a nyári táborokban is törekedni kell a másfél méteres távolság folyamatos betartására, mind a foglalkozások, mind az étkezések és a közös játék során. A Nemzeti Népegészségügyi Központ azt is javasolja, hogy az ottalvós táborokban az ágyak közt is legyen legalább ekkora távolság.

Éppen ezért a hatóság munkatársai a táborokban inkább a szabadtéri programokat, kinti játékokat, sportfoglalkozásokat és társaikat ajánlják. Ám ezen belül, ha lehet, a felügyelők, a pedagógusok most különösen figyeljenek oda, nehogy birkózzanak, esetleg verekedni kezdjenek a gyerekek. Ha pedig zárt térbe kényszerülünk, ilyenkor a folyamatos szellőztetés elengedhetetlen.

Nem lázas, nem köhög, nem tetves a gyermek

Mindenek előtt csak makk egészségesen lehet nyári táborba menni: a gyerekek esetében egy korábbi rendelet szerint a szülőknek erről eddig is, a járványügyi veszélyhelyzettől függetlenül is mindig kellett nyilatkozni. A közel 20 éves jogszabály szerint ebben a szülőnek kellett igazolnia, – négy napon belül a tábor kezdetéhez képest-, hogy a gyermeke például nem lázas, nem fáj a torka, nincs hasmenése, nem rühes, tetves, stb. – Az erről szóló nyilatkozatot itt találjátok, a teljes üdülési, táborozási jogszabállyal együtt.

Személyes tisztasági csomag: se puszi, se ölelés

A személyes higiéné természetesen az idei nyári táborokban is kardinális kérdés lesz. Ezért:

  • a nyári táborokban is sokszor kezet kell mosni, alaposan, szappannal
  • köhögni, tüsszenteni csak zsebkendővel lehet
  • az arc és egymás érintése sem támogatott

Fontos, hogy a tábor felnőtt vezetői és munkatársai a gyerekek életkorának megfelelő tájékoztatást adjanak nekik, hogyan figyeljenek a személyi higiénére, a tisztaságra. 

Ez a mondat pedig annyira szép, hogy szó szerint idézzük, egy illemtanár sem mondhatta volna szebben, hogy legyen kéznél papír zsebkendő:

„Javasoljuk továbbá, hogy a köhögési etikett magas szintű betarthatósága érdekében a táborszervező biztosítsa a megfelelő mennyiségű papír zsebkendő folyamatos rendelkezésre állását.”

Mindaz, amit a táborokban napi szinten kell fertőtleníteni, vírusölő hatású szerrel:

  • maga a tábor területe, beleérve a csempéket és a padlókat is
  • a kilincsek
  • a korlátok
  • a villanykapcsolók
  • a mosdók csaptelepei
  • a WC-lehúzók
  • és minden egyéb kézzel gyakran érintett felület
  • a nyunyókák, és a táborozók minden más játéka
  • a sporteszközök
  • a játszóterek
  • stb.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ szerint olyan nem fordulhat elő, hogy elfogy a táborban a megfelelő színvonalú takarító-és tisztítószer, beleértve a szappant és a kézfertőtlenítőket. Szintén elengedhetetlen, hogy a takarításhoz, tisztításhoz és fertőtlenítéshez használt eszközöket, illetve szereket mind zárható, jól elkülönített helységben lehet csak tárolni, még azokat is, amelyek hivatalosan nem minősülnek veszélyes anyagnak, méregnek.

Steril sótartók, csomagolt evőeszközök

A táborok konyháit, előkészítő helységeit, továbbá magukat az étkező helységeket is a szokásosnál gyakrabban kell idén nyáron fertőtleníteni. Ha kisebb gyerekekről van szó, ők a személyzet felügyelete mellett mossanak reggeli, ebéd, stb. előtt is kezet vírusölő szappannal vagy más fertőtlenítővel, A hatóság munkatársai kísérőnek a papír kéztörlőt javasolják. Ahogy az sem árt, ha a helységek bejáratainál fertőtlenítőszer adagolókat helyeznek el.

Fogyasztásra csak olyan ételeket javasolnak, amelyeket biztonságos hőkezeléssel lehet elkészíteni, továbbá a gyümölcsöket és a zöldségeket alaposan meg kell mosni, akárcsak az edényeket, a tálcákat, a tányérokat és az evőeszközöket. Ami ehhez képest idei újdonság, hogy az asztalokon elhelyezett sótartók, borsszórók, ecetes üvegek és társaik tisztítására jobban oda kell figyelni, ha lehet, átmenetileg inkább kisebb, egyéni adagokat használjanak a résztvevők. A Nemzeti Népegészségügyi Központ hozzáteszi, az is megoldás, ha egyénileg csomagolt szalvétákat és evőeszközöket biztosítanak a táborozóknak.

Kihangsúlyozzák, mindaz az étterem üzemeltetőjének felelőssége, hogy a dolgozók egészségi állapotot a szokásosnál jobban felügyelje, és ha betegség gyanúja merül fel, intézkedjen.

Ha a táborban betegszik meg a gyerek…

Akár táborozó gyermeknél, vagy valamelyik táboroztató felnőttnél, pedagógusnál jelentkeznek a fertőzés tünetei, az illetőt a többiektől azonnal el kell különíteni, majd értesíteni kell a tábor szervezői által előzetesen felkért és megbízott orvost, aki eldönti, hogy mi a további teendő. Ha gyerekről van szó, természetesen a szüleinek is haladéktalanul szólni kell. Akik addig is a táborban vigyáznak rá, kötelező jelleggel maszkot és kesztyűt kell viselniük.

Még több nyár a gyerekkel az nlc.-n: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top