nlc.hu
Család
Válás: megkönnyebbülés és gyász egyszerre

Válás: megkönnyebbülés és gyász egyszerre

A válás olyan érzelmeket hozhat felszínre benned, melyektől összezavarodsz teljesen.

A válás során egyszerre érezheted azt, hogy megkönnyebbültél, mert kiszabadultál egy rossz házasságból, de közben elönthet a mély gyász, amiért le kell zárnod az életednek egy korszakát. Dr. Karen Finn párterapeuta szerint teljesen természetes, hogy az érzelmek széles skáláját járod be, amikor elszakadsz attól az embertől, akiről egykor azt hitted, életed végéig szeretni fogod. A legfontosabb ilyenkor, hogy nem szabad elhinni minden gondolatot, ami felbukkan a fejedben. Dr. Finn ugyanis azt látja, hogy a legtöbb szenvedést az a gondolat okozza, hogy „a válás után nincs élet” – meglepően sokszor hallja ezt a pácienseitől.

A válás mindenkire más hatással van

A válás egy nagy ugrás az ismeretlenbe. A szakember ahhoz hasonlítja, mintha levetnéd magad egy szikláról úgy, hogy fogalmad sincs, van-e alattad védőháló. Kérdések sora dübörög az agyban ilyenkor, nem tudod, hogyan tovább, közben pedig el kell siratnod az életednek azt a szakaszát, ami az exedhez tartozik. Nemcsak a múltról és a közös emlékekről van ilyenkor szó, hanem a jövőről is, amit együtt építettetek egész idáig. Bonyolult folyamat, amit nem lehet megspórolni, nem is szabad elnyomni magadban a gyászt, mert sokkal rosszabb lesz, ha később tör felszínre.

A válás után érzelmi hullámvasút következik

A válást is fontos elgyászolni (Kép: Pixabay)

A szakember felsorolt három okot, amiért a válás után rossz lelkiállapotban érezheted magad, de hozzáteszi, hogy nem kell aggódni, mert elmúlik, csak át kell esni ezeken az érzelmeken a gyógyulás érdekében.

1. Az intimitás elvesztése

Nem feltétlenül a szexualitásról beszél a terapeuta, hanem arról, hogy egyedül leszel egy darabig – azt nem javasolja, hogy egyből randizni kezdj válás után -, és ez bizony fájdalmas élmény lehet, főleg akkor, ha évtizedes házasságot tudhatsz magad mögött. Nem lesz, aki megkérdezze, hogy telt a napod, vagy morogjon, hogy nem jól pakolod be a mosogatógépet, ami szörnyen hiányozhat a mindennapokban.

2. Gyászolni kell

A házasság meghalt, el kell gyászolni. Még akkor is, ha szörnyű volt, és alig vártad, hogy szétköltözzetek, egyfajta veszteségérzet jár a válással. Ha másért nem, a romba dőlt álmok miatt törhet rád a gyász érzése. Az élet nem mindig úgy alakul, ahogy a forgatókönyvet megírtad a fejedben, ha ezt elfogadod, hamarabb elmúlik a gyász szakasza is.

3. Az ex mindig az életed része lesz, ha van gyereketek

Nem könnyű azzal a gondolattal sem megbirkózni, hogy nem vághatod el magad teljesen az exedtől, ha gyerekeitek vannak, hiába a válás és szétköltözés. Együtt kell működni vele a gyerekek miatt, ez pedig még inkább elnyújthatja az elszakadás időszakát. De akárhogy is fáj, a gyerekek érdekei az elsők válás során.

Olvass többet a válásról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top