nlc.hu
Család
Az egészségügyi dolgozók pszichés terhelése a járvány alatt

Sok egészségügyi dolgozó esik ki a munkából a pszichés terhelés miatt

Egy 12 órás műszak alatt csak 2-3 szünetet tudnak tartani a nővérek. Sok egészségügyi dolgozó már pszichésen nem bírja a terhelést, emiatt sokan esnek ki a munkából.

Eisenhauerné Fördős Andrea, a Független Egészségügyi Szakszervezet alelnöke a Blikknek nyilatkozott az egészségügyi dolgozók mentális helyzetéről. A lapnak elmondta, egy 12 órás műszak alatt csak 2-3 szünetet tudnak tartani a nővérek, 3-4 órát az intenzíven, a védőfelszerelésben dolgoznak, majd kijönnek felváltva fél órára, negyven percre, ilyenkor kevesebb ápolónő marad bent.

Sok egészségügyi dolgozó esik ki a munkából a pszichés terhelés miatt

Képünk illusztráció. Sok egészségügyi dolgozó esik ki a munkából a pszichés terhelés miatt (Fotó: Unsplash)

Az alelnök szerint sokan halnak meg, ezért jellemző, hogy havonta, vagy akár kéthetente cserélődnek az ápolók, mert annyira megterheli őket a munka lelkileg.

A lélegeztetőgépen lévő betegek mellett sincs minden esetben egy intenzív ápoló, mert nincsenek elegen. Az ápolók rangsorolnak a feladatok között, így a lelki támogatás kissé háttérbe szorul.

Az alelnök szerint az önkéntesek toborzása nem lesz segítség az ápolók számára, ugyanis egy segédápolónak egy-másfél évig kell tanulnia. Még ha az alapdolgokat, így például egy automata vérnyomásmérő használatát 3-4 óra alatt meg lehet tanítani, a mobilizálás, a beteg tudatállapotának észlelése nem lehet egy önkéntes, laikus feladata. Jogi szempontból kérdés lehet szerinte az is, kinek a felelőssége lesz, ha az önkéntes ápoló nem észlel valamit a betegen.

Létszámhiány és káosz az egészségügyben

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top