nlc.hu
Család

Pemphigoid gestationis, amikor allergiás leszel a babádra

Allergiás lett csecsemőjére egy édesanya

Már várandóssága alatt megjelentek rajta a fájdalmas kiütések. A sajnálatos betegség neve pemphigoid gestationis.

Vörös foltok, hólyagok lepték el a hampshire-i Fiona Hooker terheshasát várandóssága 31.hetében. A kiütések eleinte nem okoztak gondot, később azonban fájdalmas, szúró majd viszkető érzéssel jártak. Nemsokára olyan súlyos lett, hogy szülés után is fennállt, amikor karjában tartotta újszülött csecsemőjét, hólyagok jelentek meg a testén (a képeket a Unilad oldalán, ide kattintva tudjátok megnézni).

Ritka, terhes nőket érintő betegség a pemphigoid gestationis

Ritka, terhes nőket érintő betegség a pemphigoid gestationis (Fotó: Pixabay)

A 32 éves nő egy ritka, terhességhez köthető autoimmun betegségben szenved, amit pemphigoid gestationisnak hívnak. A feltételezések szerint az emberi placentán kifejlődő antigén és más antigének váltanak ki antitest választ. A betegséget herpes gestationisnak is hívják, bár nincs hozzá köze, de a bőrtünetek hasonlítanak a herpeszvírus okozta bőrtünetekhez.

Fiona a terhessége utolsó szakaszában nagyon rosszul volt, hiába a kapott szteroidok, csak ideig-óráig csökkentették a fájdalmat. Csak mostanra, hat hónappal a szülés után kezdtek enyhülni a tünetek, de időről időre még használnia kell szteroidos krémeket.

A betegség 50 ezer várandós nőből egyet érint.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top