nlc.hu
Család

Évente 1,5 milliót spórolnak, mióta nincs kocsijuk

Évente 1,5 milliót spórolnak, mióta nincs kocsijuk

A brit házaspárnak elege lett abból, hogy egy csomót költenek benzinre és az autójuk fenntartására, ezért eladták, és azóta más módon közlekednek.
Bicikliző szülő két gyerekkel a gyerekülésben és egy hozzákötött biciklin

Egy négygyermekes angol házaspár több ezer fontot spórolt azzal, hogy megszabadultak az autójuktól, és mindenhová gyalog, biciklivel, busszal vagy vonattal járnak.

A 38 éves Ruth és a szintén 38 éves Tom Cumming akkor szánta el magát a döntésre, amikor a tízéves VW Touranjuk lerobbant, és közölték velük, hogy kétezer fontba (900 ezer forint) kerül a javítás. A párnak elege lett az autó fenntartásával járó kiadásokból, és inkább eladták a kocsit.

És akkor hogyan közlekednek?

Gyalog, kerékpárral, busszal vagy vonattal. Ha egyik sem lehetséges, akkor autót bérelünk. Nem vagyok autóellenes, de a városokban túlzásba viszik az autóhasználatot

– mondta az édesanya, aki szerint az új életforma azért is jó, mert bár nem sportosak, így a testmozgást is be tudják illeszteni az életükbe. 

A nő számításai szerint a család évente legalább 3500 fontot, azaz nagyjából 1,5 millió forintot spórol az üzemanyagon és az autó fenntartásán. Azt mondják, a környezetvédelem csak az egyik része a dolognak, mert soha nem volt elég pénzük egy megbízható autóra.

Az autómentes életre még akkor váltottak, amikor érvényben voltak a koronavírus-járvány miatti korlátozások. Akkor nem jelentett nagy különbséget, hogy nincs kocsijuk, de azután sem sírják vissza az autójukat, hogy visszatért az élet a normális kerékvágásba. Az iszonyúan magas jelenlegi benzinárak miatt pedig még jobbnak bizonyult a döntésük.

(Kiemelt kép: illusztráció, fotó: Unsplash/Mark Stosberg)

(Metro)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top