nlc.hu
Család

Rendszeres sportolás tippek

Ellazáskodtad az edzést a nyáron? Semmi baj, tippjeinkkel segítünk visszatérni a rendszeres sporthoz

Most, hogy hivatalosan is beköszöntött az ősz, ideje visszazökkenni a megszokott kerékvágásba – legalábbis, ha mozgásról van szó.

Amikor a hőmérséklet harminc fok fölé kúszik, érthető módon az ember szívesebben ejtőzik a vízparton, vagy valamelyik szórakozóhely teraszán, mint az edzőteremben. Nincs is ezzel semmi gond, mindenkinek jár egy kis szünet, viszont ahogy beköszönt az ősz, és vele együtt a korábbi rendszeresség, ideje újra felvenni a megszokott ritmust, hiszen a mozgásnak – legyen az jóga, futás, biciklizés, súlyemelés vagy bármi más – tényleg megszámlálhatatlanul sok haszna van a fizikai és mentális egészségre nézve. Hogy megkönnyítsük a dolgodat, pontokba szedtük, hogyan érdemes a rendszeres mozgásnak nekikezdeni a siker érdekében.

Nő fut

Fotó: Getty Images/Westend61

Az előző részek tartalmából 

A legfontosabb, hogy ne ess abba a hibába, hogy onnan próbálod folytatni, ahol abbahagytad. Már néhány heti kihagyás is bőven igényli a fokozatosságot, hát még, ha több hónapról van szó! A testednek ismét fel kell vennie a ritmust, hozzá kell szoknia a terheléshez, ne várd, hogy rögtön formába lendül, és főleg ne erőltesd túl, nehogy valami komolyabb sérülés legyen a vége. Kezdd egy kímélőbb változattal – amihez természetesen a bemelegítést se felejtsd el –, és hétről hétre növeld a szintidőt. Az izmok emlékeznek, csak egy picit fel kell eleveníteni nekik a korábbiakat, pont, mint amikor egy sorozat elején röviden bemutatják, mi történt a korábbi részekben. Ez a módszer azért is jó, mert így meglesz az a bizonyos sikerélmény, ami tovább tud motiválni. 

Szeretném, mert… 

Miért szeretnél sportolni? Mi a célod?  Izomnövelés? Stresszoldás? Jobb állóképesség? Hogy beleférj a tíz évvel ezelőtti kedvenc farmerodba? Sokkal könnyebb úgy visszatérni a mozgáshoz, ha van egy, vagy akár több kitűzött célod is. Legyél nagyon konkrét és őszinte magaddal szemben, ugyanakkor adj magadnak időt, hogy a tervednek legyen ideje kiforrni. Ne két hét után várd a csodát, legyen reális és rugalmasan kezelhető az intervallum, és lehetőleg ne pakolj magadra felesleges nyomást, ez megint csak abban segít, hogy a kitartásod sokáig megőrizd. Persze ehhez nem árt némi önismeret se, hogy ismerd a saját határaidat, és tudd, mikor kell azt mondani, hogy ez most elég. 

Fixáld a rendszert 

A WHO ajánlása szerint heti 150 perc mérsékelten intenzív vagy 75 perc nagyon intenzív mozgás lenne az ideális, nyilván a kettőt ötvözheted is, a fontos az, hogy sportolj. Sokat segíthet, ha megnézed, általánosságban mikor van érkezésed mozogni. Jelölj ki fix időpontokat, amiket ténylegesen erre tudsz szánni, és tartsd magad hozzá, ne csald el! Ha úgy érzed, egyedül nem fog menni, akkor becsatlakozhatsz bármilyen órára – akár online formában –, sőt, kereshetsz magadnak egy edzőt, barátot vagy klubot, akik egyfajta motivációs tényezőt jelentenek a rendszeresség bevezetésében. Az is segíthet, ha kikészíted már előző nap az edzős holmidat emlékeztetőnek, hogy mentálisan is fel tudj készülni az előtted álló feladatra. 

Nosztalgiafaktor 

Emlékszel még, hogy mielőtt közbejött a nyár, milyen jó érzéssel töltött el egy-egy edzés? Engedd meg magadnak a nosztalgiát, és keresd meg azt az eufóriát, amit régebben éreztél! Ha túlzottan az erőfeszítésre koncentrálsz, az akadályoz abban, hogy előre menj, úgyhogy ideje feltúrni az emlékezetedet a legjobb pillanatokért, és még több ilyet szerezni! Akkor is, ha utána azt érzed, hogy az izomláztól az ujjaidat is nehezedre esik mozgatni. Ez a jól végzett munka öröme. 

Nő nyújt

Fotó: Getty Images/Westend61

Ha viszont a régi mozgásformát azért dobtad, mert nem hozott örömet, akkor keress egy újat, vagy akár többet is, és végezd őket felváltva! Sokan vannak, akik imádnak futni, és el sem tudják képzelni a napjaikat enélkül, de legalább ennyien vannak, akik szívből gyűlölik. Fontos, hogy olyat találj, ami közel áll hozzád, és amire nem kötelező rosszként tekintesz.

Helye van az egónak 

Állj a tükör elé, nézz a szemedbe és mondd: magamért csinálom! Nem azért, mert mások ezt várják, nem azért, mert mások szerint így vagy úgy kellene kinéznem. Magadat ünnepeld, a saját erődet, önbecsülésedet, magabiztosságodat, fogd fel úgy az egészet, mint egy énidőt, aminek tényleg csak pozitív hozadékai vannak! Minél következetesebben mantrázod ezt, annál egyszerűbb lesz visszarázódni és engedni, hogy ez edzés újra a mindennapok részévé váljon. Ez egyébként a mentális felkészülésben is sokat segít.

A kiegészítőket nem érdemes lebecsülni 

És itt most elsősorban a ruházatra gondolunk – bár az is nagyon fontos, hogy kényelmes, jó minőségű legyen –, hanem azokra az applikációkra, amik segítségével nyomon követheted a teljesítményedet. A legtöbb ilyen program már szinte mindent tud mérni a pulzusszámtól kezdve a testzsír csökkenésig, keretet adva annak, hogy amit csinálsz, az hasznos. Ha az élvezetért nem sikerül mozognod, talán a hétről hétre látott eredmény meggyőz az ellenkezőjéről.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top