nlc.hu
Család
A pocketing

Úgy érzed, rejteget a párod? Lehet, hogy a pocketing áldozata vagy

Már egy ideje együtt vagytok a pároddal, azonban nem mutatott be még egyetlen barátjának vagy családtagjának sem, de még egy közös fotót sem hajlandó posztolni veled a közösségi oldalán?

Természetesen mindenkinél máskor jön el az a pont, amikor az új párját bemutatja a barátainak, a családjának, illetve a szélesebb ismeretségi köre előtt is felvállalja őt, például egy közösségi oldalon közzétett fotóval. Vannak, akik szinte azonnal világgá akarják kürtölni a boldogságukat, mások sokkal lassabbak, diszkrétebbek. Azonban ha huzamosabb ideje tart már a kapcsolat, ám úgy érzed, a párod nem akar felvállalni, elképzelhető, hogy a pocketing áldozata vagy. A kifejezés az angol pocket, vagyis zseb szóból ered, hiszen olyan, mintha a partnered a zsebében rejtegetne.

„A pocketing olyan helyzet, amikor az a személy, akivel randizol, habozik bemutatni téged a barátainak, családtagjainak vagy más ismerőseinek, akár személyesen, akár a közösségi médiában, még akkor is, ha már egy ideje együtt jártok. A kapcsolat nem létezik a nyilvánosság számára” – magyarázta Ana Jovanovic pszichológus és életvezetési tanácsadó az NBC Better riportjában.

Okok

A pocketing egyik leggyakoribb oka, hogy a párját felvállalni nem akaró fél nem volt őszinte a másikkal egy vagy több dologban az ismerkedés során, és így akarja fenntartani a róla kialakult képet. 

„Szégyellheti a családját és a barátait, és úgy érzi, hogy ha találkoznál velük, onnantól kevesebbre tartanád őt. Ez különösen igaz azokra az esetekre, amikor iskolázottság tekintetében nagy a szakadék, vagy épp jelentős társadalmi-gazdasági, illetve kulturális különbségek vannak vannak a felek között” – mutatott rá a szakember.

Persze annak a lehetősége is fennáll, hogy a párod téged akar eltitkolni valaki, például az exe elől, akin esetleg még nincs túl és abban reménykedik, hogy a jövőben még újra együtt lehet vele. Mivel az információ gyorsan terjed, ezért nem kockáztatja meg, hogy akár csak egy közös ismerősön keresztül az ex tudomására jusson, hogy új párkapcsolata van.

Ölelkező pár

Fotó: Getty Images

A pocketing jelei

A pocketinget a következő jelekből meglehetősen könnyen felismerheted:

  • A párod sosem visz olyan programokra, ahol a barátai és/vagy családtagjai is jelen lesznek.
  • Kifogásokat keres, hogy miért nem találkozhatsz a barátaival és a családjával.
  • Félreeső, diszkrét helyekre szervezi a randevúkat. Soha nem akar a lakóhelye vagy a munkahelye közelében találkozni, de olyan eseményeken sem, ahol sok ember van jelen és akár ismerőssel is összefuthattok.
  • Ha mégis összefuttok valakivel, akit ismer, nem mutat be megfelelően. Próbál csupán barátként beállítani. 
  • Nem tesz közzé veled közös képet a közösségi oldalain és nem szívesen engedi, hogy te ilyet posztolj, illetve, ha megteszed, nem hagyja, hogy megjelöld rajta. 

Mit tehetsz?

Ha úgy érzed, a pocketing áldozata vagy, mindenképp beszélj erről a partnereddel! Lényeges, hogy ne kerülj azonnal konfrontációba, ugyanakkor ne félj kifejezni az igényeidet és vágyaidat! Adj lehetőséget neki, hogy elmondja, miért nem találkozhattál még a barátaival és a családjával! Biztosítsd arról, hogy megbízhat benned és arról is, hogy nem olyan körülmények alapján fogod megítélni, amikről nem tehet, vagy amelyeken nem tud változtatni. Ezzel őszinte beszélgetést indíthatsz el például a családi problémáiról, múltjáról. Bár mindez ijesztő lehet, csak így juthattok közelebb a helyzet rendezéséhez. Ugyanakkor persze az is kiderülhet ennek folytán, hogy nagyon mások az elvárásaitok és a szándékaitok és nem tudjátok egymás számára azt nyújtani, amire a másiknak szüksége van. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top