nlc.hu
Család

16 állása volt három év alatt, de sehol nem dolgozott

16 állása volt 3 év alatt, de munka helyett csak felvette a fizetését

A nő után egy egész bűnszervezetet lepleztek le, amelynek tagjai lecsaptak a zsíros melókra, hogy aztán egy percet se dolgozzanak, csak felvegyék a fizetést.

Egy kínai nő három év alatt 16 különböző cégnél vállalt munkát, de egyik helyre sem járt be dolgozni, csak felvette a fizetését – számolt be kínai híradások nyomán a South China Morning Post.

A Guan Yue néven említett nő módszere az volt, hogy

miután felvették egy céghez, további állásinterjúkra jelentkezett más helyekre, majd az ott készült fényképeket úgy küldte tovább a meglévő munkáltatójának, mintha ügyfelekkel tárgyalna, és lelkiismeretesen végezné a munkáját.

Végül egy ilyen tipikus helyzetben, egy állásinterjún fogták el a rendőrök.

Három év alatt összejött egy sanghaji villa

Annak érdekében, hogy a nő ne vesszen el a hazugságok labirintusában, papíron vezette a legfontosabb adatokat, például a kezdési dátumot, a beosztását és a bankszámlaszámokat minden egyes állásához. Sosem utasított vissza munkalehetőséget, ha már végképp nem bírta tovább halmozni a pozíciókat, akkor jutalék fejében továbbadta másoknak az állásajánlatokat.

Egy nő kezet egy férfivel az irodában

Miután megkapta az állást, semmit sem dolgozott. A kép illusztráció (Fotó: Getty Images

A nő Chen Qiang nevű férjével közösen annyi pénzt szedett így össze mindössze három év leforgása alatt, hogy vásárolni tudtak egy villát Sanghajban. Hamis igazolványokat és számos bankszámlaszámot használtak, hogy elkerüljék a lebukást.

Profi kamuzók

A csalássorozatra 2023 januárjában derült fény, miután egy techcég tulajdonosa furcsa dolgokra lett figyelmes. Lui Jian 2022 októberében vett fel egy csoportvezetőt és hét másik embert, akik mindannyian lenyűgöző életrajzzal és nagy tapasztalattal rendelkeztek.

A csoportvezető havi fizetése 20 ezer jüan (985 ezer forint) volt, kollégái pedig nagyjából feleennyit kaptak.

Az ígéretes kezdet után semmilyen eredményt nem tudtak felmutatni a munkájukban, így a három hónapos próbaidő után mindannyiukat kirúgták.

Nem sokkal később aztán a csoport vezetője véletlenül megosztott egy fényképet, amely lebuktatta őt, hogy párhuzamosan egy másik helyen is dolgozott. Ekkor a vezérigazgató feljelentést tett.

Végül nemcsak a házaspárt, hanem az álláshalmozó bűnözői csoport 53 tagját letartóztatták, és összesen körülbelül 50 millió jüan (2,4 milliárd forint) kifizetését vizsgálják az ügyben.

Beépített HR-igazgató

A hasonló munkaügyi csalások komoly problémát okoznak Kínában, becslések szerint 700-800 olyan bűnözői csoport működik az országban, amelyek arra specializálódtak, hogy minél több állást vállaljanak különböző munkahelyeken, aztán persze egy percet se dolgozzanak. A csalók lecsapnak a jól fizető munkalehetőségekre, kifogástalanul szerepelnek az állásinterjúkon, és természetesen impozáns – de teljesen hamis – az önéletrajzuk is.

Előfordult, hogy az egyik csaló barátnője bekerült egy céghez mint HR-igazgató, majd a belső pozícióból elintézte, hogy a társait is felvegyék a vállalathoz.

Egy másik esetben elhitették egy technológiai vállalat vezetésével, hogy egy bűnözői csoport épült be a cégbe, majd miután elbocsátották a meggyanúsított alkalmazottakat, a saját embereik ültek a megüresedett helyekre.

A bűnözők viszonylag kevés kockázatot vállalnak, mert ha ki is derül a visszaélés, ritkán lesz büntetőügy az esetből, a munkaügyi perekben pedig egyre ügyesebben szerepelnek.

15 évig nem járt be dolgozni

Korábban írtunk egy olasz kórházi alkalmazottról, aki a kínai bűnszervezetekhez képest kényelmes módon lógta el a munkát, miközben minden hónapban megkapta a fizetését: a férfi egyszerűen 15 éven keresztül nem járt be a munkahelyére, Catanzaro városának egyik kórházába. Az évek alatt összesen 538 ezer eurót (mai árfolyamon több mint 200 millió forintot) kapott a semmiért. 

A 67 éves férfi ellen végül hivatali visszaélés, hamisítás és súlyos zsarolás vádjával emeltek vádat, és több vezető ellen is nyomoztak, ugyanis ők is szerepet játszhattak abban, hogy a férfi ennyit tudjon lógni a munkából.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top