nlc.hu
Család

Idős felnőttek mentális egészsége

Idősek mentális egészsége: ezekre figyeljünk!

A magány kulcsfontosságú tényező az idősek mentális egészségének romlásában. Mire kell figyelnünk és hogyan segíthetünk nekik?

Természetes, hogy aggódunk azokért, akiket a legjobban szeretünk. És ahogy a szeretteink idősödnek, néha nehéz megmondani, hogy küzdenek-e, vagy csak… nos, öregszenek. Apa csak egy kicsit „takarodj a pázsitomról” típusú nyűgös lett, vagy valami komolyabb problémával küzd, például depresszióval vagy szorongással? A furcsa nagynénénk csak egy kicsit feledékeny, vagy ez valójában a demenciával összefüggő memóriavesztés jele?

Figyeljük meg a memória- és mentális problémák jeleit, hogy lépéseket tehessünk, és segítsünk szeretteinek egészségük megőrzésében.

Kerti padon üldögélő idős nő.

Nagyon fontos, hogy odafigyeljünk idősödő szeretteinkre

A depresszió kockázati tényezői idősebb felnőtteknél

„A 65 éves és idősebb felnőttek különösen ki vannak téve a magányosság kockázatának – mondja Dr. Kathleen Rogers geriáter szakorvos. – Ez növeli a szorongás és a depresszió (vagy mindkettő) diagnózisának kockázatát.”

A geriáter szakorvos olyan orvos, aki a idősebb betegek (geriátriai) egészségügyi ellátására szakosodott. Ő foglalkozik a időskori egészségügyi problémákkal, betegségekkel és az idősebbek általános jólétével. A feladatai közé tartozik az életminőség javítása, a krónikus betegségek kezelése, a prevenció és a rehabilitáció területein történő segítségnyújtás. A geriáter szakorvos az időskori egészségügyi problémák komplex megközelítését alkalmazva segít az idősebb embereknek a jobb életminőség elérésében és fenntartásában.

A krónikus magány összefüggésbe hozható a kortizol nevű stresszhormon szintjének emelkedésével, ami memóriaproblémákat és a mentális és fizikai egészség egyéb romlását okozhatja, beleértve az immunrendszer gyengülését és a szív- és érrendszeri problémák fokozott kockázatát.

„Sok idős ember már korábban is küzdött az elszigeteltséggel, és ez a világjárvány idején csak súlyosbodott – mondja Dr. Rogers. – Ennek eredményeként több embert láttunk szorongással, depresszióval és romló memóriával.”

Íme néhány olyan tényező, amely hozzájárulhat az idősebb felnőttek mentális egészségi problémáihoz:

  • Nyugdíjba vonulás: Amikor nyugdíjba vonulunk, megváltoznak a rutinjaink és a társas érintkezéseink. Becslések szerint a nyugdíjasok egyharmada szembesül depresszióval ezen átmenetkor.
  • Gyász és veszteség: Az öregedéssel együtt járhat a barátok, házastársak és szeretteink elvesztése, ami hozzájárulhat a magányossághoz, a depresszióhoz és akár a gyászhoz kapcsolódó betegségekhez is.
  • Egészségügyi gondok: A fizikai egészség és a képességek romlása befolyásolhatja az idősebb felnőttek önérzetét és kihathat az életminőségre, ami hozzájárulhat az elszigetelődéshez és a depresszióhoz.
  • Demencia: Egy tanulmány szerint minden tizedik 65 éves vagy idősebb szenved valamilyen típusú demenciában. A kezeletlen depresszió és a társadalmi elszigeteltség szintén hozzájárulhat a memóriavesztéshez. „A szorongás és a depresszió a be van drótozva a demenciába” – mondja Dr. John Sanitato öregkori pszichiáter.

Hogyan védhetik meg az idősebb felnőttek mentális egészségüket?

Korábbi élettapasztalataik miatt ez a korosztály gyakran képes ellenállónak lenni stresszhelyzetekben, ami megvédheti az embereket az öregedés néhány negatív hatásától. Vannak konkrét lépések, amelyeket megtehetünk, hogy megvédjük mentális egészségüket az öregedés során.

Maradjunk (vagy legyünk) szociálisan aktívak

Három idős úr sakkozik a parkban.

Idősebb korban se hanyagoljuk el barátaink

A szociális kapcsolatok megléte a jó mentális egészség egyik kulcsa az életkor előrehaladtával. „Nagyon fontos, hogy az emberek kapcsolatban maradjanak vagy újra kapcsolatba kerüljenek egymással” – mondja Dr. Sanitato. Ez jelentheti egy új klubhoz vagy csoporthoz való csatlakozást, a testvérekkel való kibékülést, vagy régi barátok felkeresését, hogy felújítsuk a régi kapcsolatokat. Hozzáteszi, hogy a szomszédok különösen gazdag forrásai lehetnek a szociális támogatásnak.

Találjunk olyan fizikai tevékenységeket, amelyet élvezünk

Tegyük fel, hogy régen sztársportolók voltunk, de most a fizikai egészségünk miatt nem tudunk részt venni abban a sportban, amit egykor imádtunk. Ez igazi csapás lehet az identitásunknak. Úgy is érezhetjük, hogy a mozgás és a testedzés napjai véget értek.

„A fizikai és a funkcionális képességek elvesztése – például a bizonytalan lábak vagy az ízületi problémák – korlátozhatják képességeink – jegyzi meg Dr. Sanitato. – Fontos, hogy megpróbáljunk megfelelő stratégiákat találni a mozgás megtartására és a fizikai aktivitással járó társas interakciók fenntartására.”

Ha valaha sokat jártunk futni, akkor idősebb korban megtalálhatjuk ugyanazt az örömöt egy kellemes sétában lakóhelyünk közelében. Sajátos egészségügyi igényeinktől függően más lehetőségeket is kipróbálhatunk, mint például:

  • testsúlyos edzés
  • kerékpározás
  • pilates
  • úszás
  • vízi aerobik
  • jóga

A helyi edzőterem vagy közösségi központ kifejezetten időseknek szóló órákat kínálhat, ami remek módja annak, hogy mozogni kezdjünk és új barátokat szerezzünk.

Hogyan támogassuk szeretteink az öregedés során?

Ha aggódunk idős rokonainkért, barátainkért, akkor tegyünk meg mindent annak érdekében, hogy ezek a dolgok megmaradjanak a mentális egészségük és kognitív képességeik megőrzése érdekében:

Figyeljünk, hogy tartsák be a napi rutint. „Néha azt javaslom, hogy az emberek használjanak egy nagy naptárat, hogy reggel tájékozódjanak – hogy kitalálják, milyen nap van, milyen gyógyszereket kell bevenniük, és van-e valamilyen találkozójuk – mondja Dr. Rogers. – A rutin megtartása nagyon fontos.”

Rendszeres társadalmi szerepvállalás. Segítsünk a szeretteinknek, hogy közösségi és társadalmi csoportok tagjai legyenek. Legyen szó könyvklubról vagy önkéntes programról, ezek mind segíthetnek az idősebb felnőtteknek abban, hogy megőrizzék a céltudatosság és az összetartozás érzését.

Végezzenek olyan tevékenységeket, amelyek serkentik az agyat. Ez lehet olyan egyszerű dolog, mint fényképalbumok vagy receptkönyvek nézegetése, vagy valami összetettebb. „Tanulmányok kimutatták, hogy egy új nyelv tanulása, a színezés vagy a klasszikus zene hallgatása egyes betegeknél javíthatja a memóriát” – teszi hozzá Dr. Rogers.

Idősek támogatása a távolból

Idős nő ölel fiatal kislányt.

A szerető ölelést semmi sem tudja helyettesíteni

Az idősebb felnőttek a betegségek nagyobb kockázata miatt korlátozzák a személyes társadalmi interakciókat. Másik esetben meg egyszerűen nem élünk olyan közel a szeretteinkhez, mint szeretnénk.

Bár a virtuális kapcsolat nem olyan, mintha megölelnénk őket és fizikailag is velük lennénk. Ez mégis egy szuperbiztos módja a kapcsolattartásnak és a jókedv fenntartásának.

„Vannak nagyobb monitorral rendelkező táblagépek, amelyeket az idősek használhatnak, vagy akár a televíziót is ráköthetik egy webkamerára, hogy a nagy képernyőn láthassák” – javasolja Dr. Rogers. Lehet szükségük lesz valakire, aki segít nekik ezt beállítani.

Intő jelek, hogy a szerettünk küszködik

A depresszió, a szorongás vagy a romló memóriavesztés jelei gyakran észrevétlenek maradnak az idősebb felnőtteknél – ami különösen aggasztó, tekintve, hogy ebben a korcsoportban magas az öngyilkosságok aránya.

„Néha az emberek már nem akarnak foglalkozni a csevegéssel vagy a kedveskedéssel, vagy egyszerűen nem akarják, hogy lássák őket – ismeri el Dr. Sanitato. – Ez szociális visszahúzódást, a tevékenységek iránti érdektelenséget, valamint a megjelenés és a viselkedés megváltozását eredményezheti.”

Tartsuk szemmel szeretteink, ahogy öregszenek. Különösen akkor figyeljünk, ha ők:

  • már nem élvezik azokat a dolgokat, amelyeket korábban szerettek
  • távolodnak a közösségektől, tevékenységektől és más társadalmi csoportoktól, amelyeknek korábban részesei voltak
  • ritkábban zuhanyoznak és/vagy már nem törődnek a megjelenésükkel
  • nem szedik tovább a gyógyszereiket, vagy nem járnak el az orvoshoz
  • abbahagyják a lakásuk vagy az udvaruk karbantartását, különösen, ha korábban sokat törődtek velük
  • elmulasztják a számlák kifizetését, vagy túlfizetik a számláikat
  • a demencia vagy a kognitív zavar egyéb jeleit mutatják
  • Előfordulhat, hogy szerettünk nem kér segítséget, vagy nem is veszi észre, hogy mentális vagy kognitív egészségügyi problémákkal küzd. Ha azonban tudomásunkra jut, segíthetünk neki időpontot egyeztetni háziorvosával.

„A korai diagnózis nagyon fontos – hangsúlyozza Dr. Rogers. – Minél korábban diagnosztizáljuk a depressziót, a szorongást vagy a memóriavesztést, annál hamarabb tudunk olyan dolgokat tenni, amelyek segítenek megelőzni vagy késleltetni a további hanyatlást.”

(Forrás: Cleveland Clinic, Fotó: Unsplash )

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top