nlc.hu
Család

Vatikán: Ferenc pápa jobban van

Jó hírek érkeztek Ferenc pápa egészségügyi állapotáról

Pénteken már el kell utaznia egy klímakonferenciára.

Ferenc pápa állapota jó és stabil, nincsen láza és légzési nehézségei is enyhültek – közölt új információkat az egyházfő egészségének javulásáról Matteo Bruni szentszéki szóvivő hétfőn. Bruni leszögezte, hogy katolikus egyházfőnek nincs tüdőgyulladása, de légzési problémái voltak, további részleteket nem közölt a Vatikán, írja az MTI.

Az egyházfő szombaton “influenzaszerű tünetekre” hivatkozva lemondta aznapi programjait, vasárnap pedig nem személyesen mondta el beszédét a Szent Péter téren, hanem lakosztályából jelentkezett be, és üzenetét egyik munkatársa olvasta fel a pápa helyett. Az egyházfőt még szombaton szűrővizsgálatnak vetették alá a Vatikántól nem messzi Gemelli-klinikán, ahol kizárták a tüdőgyulladás lehetőségét. Az utóbbi három napban intravénás antibiotikumos kezelést kapott.

Ferenc pápa audienciáján a Szent Péter téren 2023. november 22-én

Ferenc pápa audienciáján a Szent Péter téren 2023. november 22-én. (Fotó: Andreas Solaro / AFP)

Hétfőn a pápa már fogadta Paraguay elnökét, a Vatikán pedig megerősítette, hogy az egyházfő szerdán megtartja az általános audienciát, amelyet a Szent Péter tér helyett az audienciateremben rendeznek meg, több más fontos programját azonban későbbre halasztja. Ferenc pápa az előzetes program szerint pénteken Dubajba indul az ENSZ klímakonferenciájára, ahol várhatóan csaknem egész nap kétoldalú találkozókat tart a világ jelenlévő vezetőivel.

Legutóbb november elején volt hír arról, hogy az egyházfő nem érzi jól magát. Ferenc pápa nem olvasta fel beszédét az európai rabbik delegációjával tartott találkozón. Ezt azzal magyarázta, hogy nincs jól. Később az egyházfő, már egy másik audiencián, felolvasta beszédét, amelyet rögtönözve ki is egészített. A Vatikán ezután megerősítette, hogy Ferenc pápa további programjai az előzetes ütemezés szerint zajlanak. Semmit nem mond le. A pápa a tervek szerint délután több mint hétezer gyerekkel találkozik, akik a világ 84 országából érkeznek a vatikáni audienciaterembe.

A pápa utoljára idén nyáron, júniusban szorult belgyógyászati műtétre. Hasi sérvvel operálták meg. A beavatkozás előtt pár hónappal az egyházfő Magyarországon járt, 2023. április 28-án reggel érkezett hazánkba, és látogatása három napig tartott. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top