nlc.hu
Család

Hasűri méhen kívüli terhesség

Ritka terhesség: tényleg a hasában nőtt a babája

Fájt a hasa, kiderült, hogy ritka terhesség alakult ki nála
Terhes nő fogja a csupasz hasát a kanapén ülve

Egy ritka orvosi rendellenesség során egy nő megdöbbenve tapasztalta, hogy 23 hetes terhes, de a baba nem a méhében növekszik.

A New England Journal of Medicine című orvosi folyóiratban megjelent esettanulmány szerint a 37 éves nő tíz napig tartó súlyos hasi fájdalom és egyre súlyosbodó puffadás után fordult orvoshoz. Miután megvizsgálták, kiderült, hogy rendesen fejlődő magzattal várandós.

A nőnek azonban hasűri méhen kívüli terhessége volt – ilyenkor a megtermékenyített petesejt a méh helyett a hasüregi szervek hashártya-felszínéhez tapad. Ez annyira ritka, hogy a méhen kívüli terhességeknek csupán az egy százalékát teszi ki.

A méhen kívüli terhesség – amely leggyakrabban a petevezetékben fordul elő – veszélyt jelent az anyára és a babára nézve is, és gyakran a magzat halálával végződik. A tünetek között gyakran szerepel hüvelyi vérzés, hasi fájdalom, szédülés és gyengeség.

Ebben a konkrét esetben a lehetséges komplikációk miatt az anyát kórházba vitték, ahol a 29. héten világra segítették a babát, aki az újszülött intenzívre került. Azért vártak eddig, mert a 28. héten a túlélés esélye már jóval nagyobb, körülbelül 80-90 százalékos.

A ritka méhen kívüli terhesség végül jól alakult, és körülbelül három hónappal a szülés után a babát és az anyát is hazaengedték.

Korábban írtunk a méhen kívüli terhesség egy másik, szintén rendkívül ritka formájáról, amikor a nő májában fejlődött az embrió.

(New York Post)

(Kiemelt kép: illusztráció, fotó: Pexels)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top