Egészség

5 jel, amikor már komolyan kell venned a visszereidet

Az első visszerek megjelenése csupán esztétikai szempontból zavarja az embert, a legtöbben sokáig panaszmentesek. Azonban nem árt figyelni, mert könnyen kialakul a krónikus vénás elégtelenség.

5 jel, amikor már komolyan kell venned a visszereidet1.    Nehezedő lábak
Eleinte csak estére, később azonban már reggel is jelentkezik az úgynevezett nehézláb-érzés, és mellé az égő fájdalom. Fontos megjegyezni, hogy már ebben az időszakban is érdemes elmenni orvoshoz, hogy a beteg állapota ne romoljon.

2.    Felületes visszérgyulladás
Az ilyen gyulladás alkalmával az érintett visszér kötegezetté válik, és felette bőrpír jelenik meg, amelyet fájdalom és hőemelkedés is kísér. Általában magától gyógyul, de elsősorban a mélyvénás trombózis megelőzése érdekében jó vele orvoshoz fordulni.

3.    Visszér vérzése
Az egyik legijesztőbb tünete a betegségnek, ami után az érintettek nagy része azonnal rohan is orvoshoz. Szerencsére viszonylag ritka, cserébe annál ijesztőbb. Amennyiben a visszeres terület vérezni kezdene, azonnal alkalmazzunk nyomókötést, és utána rögtön forduljunk szakemberhez.

4.    Indokolatlan lábfájdalom
A mélyvénás trombózist sokszor erős, napokon át tartó fájdalom is megelőzheti (de olykor nem tart hosszan), ilyenkor fontos felkeresni egy szakorvost, főleg akkor, ha a fájdalmat semmi nem indokolja (izomláz, megerőltetés, korábbi izomgörcs). A trombózist sokszor kíséri bőrelváltozás is, de nem feltétlenül.

5.    Lábszárfekély

Ebben az esetben az orvosi ellátás (tartós) nem maradhat el: a seb általában 6 hét alatt sem gyógyul be, és súlyos esetben a környékén orbánc is kialakulhat, amely hidegrázással, lázzal és gyengeséggel is járhat.

Tudjon meg többet a www.lioton.hu-n »

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top