Egészség

Terhesség egyenlő visszér?

Bár férfiaknál is előfordulhat visszér, jóval ritkábban, mint nálunk, nőknél – ebbe bele kell törődnünk. Az sem véletlen, hogy a terhesség következtében is kialakulhat a betegség, vagy ha már korábban is szenvedtünk ettől, rosszabbodhat lábaink állapota.

Sok első babás kismama aggódik amiatt, hogy a gyermekvárás alatt visszerek alakulnak ki lábain – és nem is alaptalanul. Összefüggés van ugyanis a visszeresség és a női nemi hormonok szintje között, és a terhességgel bekövetkező hormonális változások sajnos valóban elősegíthetik a lábat elcsúfító pókhálók, rosszabb esetben erősen kidudorodó vénák kialakulását. És mivel a babavárás közben a legtöbb kismama legalább tíz kilogramm pluszsúlyt is cipel, a lábait is jobban terheli.

A testvérkék érkezésekor pedig mindez megismétlődik – világosan látszott ez a Nők Lapja Cafén több mint egy éve folyamatosan futó – így nem reprezentatív – visszértesztből is. A felmérést közel 16 ezer nő töltötte ki, és adott választ a kifejezetten visszerekkel kapcsolatos kérdéseken kívül a gyermekeire vonatkozó kérdésre is.

Terhesség egyenlő visszér?

A válaszadók mindössze 27 százalékának nincs gyermeke – igaz, az életkorra vonatkozó kérdésből világosan kiderült, hogy majdnem minden tizedik tesztet kitöltő olvasónk még csak húszas éveiben jár. A többiek viszont – 73 százalék – már kihordtak legalább egy babát: 25 százalékuk egy terhességen van túl, 38 százalékuk kettőn, míg 10 százalék válaszolta azt, hogy kettőnél több gyermeke van.

LábStory sorozatunkban nemrég a 35 éves Enikő is vallott arról, hogy a gyerekvállalás hozta elő a visszereit, ezért a betervezett második baba után vállalkozott is az érsebészeti műtétre. „A második fiam megszületése után el is mentem megműttetni a lábamat, és azt kell mondjam, hogy nem bántam meg. Egyik nap bementem, műtöttek, másnap reggel már haza is mehettem. Igaz, utána fájt, fél év kellett, hogy eltűnjenek a lilás-kék színek, de nagyon szép lett” – írta.

Mivel a visszér elleni orvosi kezelések és kenőcsök többségét a kilenc hónap során nem lehet bevetni, maradnak a régi trükkök a tünetek enyhítése érdekében: nem megerőltető séta, kompressziós harisnya, a láb felpolcolása és a váltott vizes zuhany például sokat segíthet.

Tudj meg többet a www.lioton.hu-n »

 „A te LábStoryd” sorozatunkban olvasóink osztják meg másokkal személyes tapasztalataikat a visszérbetegségekről. Küldd be te is saját, de akár édesanyád, testvéred vagy más ismerősöd minél részletesebb sztoriját erre a címre e-mailben. A Nők Lapja Café szakértőjének segítségével kiválasztjuk a legjobb történeteket, amelyek – a beküldő nevének feltüntetése nélkül, vagyis anonim módon – megjelennek a témával foglalkozó rovatunkban. Az a cél, hogy minél több ember figyelmét felhívjuk a megelőzés fontosságára és arra, hogy mit tehetünk a kínzó tünetek ellen.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top