Egészség

Négy tévhit az influenzaoltásról

A nátha és influenza csúcsidőszakának közeledtével a gyógyszergyártók mozgalmas influenzaszezonra készülve a tavalyinál több adagot állítanak elő az influenza elleni oltóanyagból. Megnő a forgalom a rendelőkben, ugyanakkor számos tévhit kering a védőoltással kapcsolatban, ezért sokan kihagyják ezt a fajta megelőzést.

 

1. tévhit: Az influenza elleni oltástól influenzásak lehetünk.

Az oltóanyagtól néhány enyhe tünet, például némi fájdalom és az oltás helyén egy kis nyomásérzékenység jelentkezhet, de ez csak azt jelzi, hogy a vakcina működik. Arról árulkodik, hogy a szervezet megfelelően reagál az oltóanyagra. Fontos, hogy a gyerekek megkapják a védőoltást, mert ők a legnagyobb influenzahordozók, és beoltásukkal sok embert meg lehet védeni.

Négy tévhit az influenzaoltásról2. tévhit: Az influenza elleni védőoltás beadásával meg kell várni a hideget.

Néhányan attól tartanak, hogy ha túl korán adatják be az oltást, elmúlik a hatása, mire elérkezik a tél. Valójában azonban még az augusztusban beadott védőoltás is védettséget ad az egész influenzás időszakra.

3. tévhit: Az influenza csak tüsszentéssel terjed.

A kórokozókat nagyon könnyű továbbadni, és az influenza meglehetősen fertőző. Gyermekek között könnyen terjed, és a következő lépés az, hogy hazaviszik. A legfontosabb védekezési mód éppen ezért a rendszeres szappanos kézmosás az influenzás időszakban.

4. tévhit: Az influenza elleni oltóanyagok nem védenek az aktuális vírustörzsektől.

Szinte minden évben újabb vírustörzs megjelenéséről számolnak be a médiában. A kutatók igyekeznek nyomon követni a legújabb és legveszélyesebb törzseket, és azon dolgoznak, hogy egy lépéssel előttük járjanak. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) meghatározza azokat a vírustörzseket, amelyek a legnagyobb valószínűséggel keringenek majd a következő hónapokban. Az oltóanyag minden évben két A és egy B influenza-vírustörzset foglal magában – így azért nincs szó teljes kiszolgáltatottságról. Ettől függetlenül mindenkinek magának kell eldöntenie, mit tart nagyobb kockázatúnak, illetve károsabbnak: az influenza vagy a mesterséges oltóanyag hatásait.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top