Egészség

Szalmonellajárvány az egyik enyingi általános iskolában

Gyomor- és bélrendszeri tünetekkel, hasmenéssel, hányással, lázzal járó megbetegedések fordultak elő az enyingi Tinódi Lantos Sebestyén Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola tanulói között.

A múlt szerda óta összesen százan jelentkeztek a jellegzetes tünetekkel orvosnál, az eddig elvégzett vizsgálatok 16 beteg székletéből mutattak ki szalmonella baktériumot. Több esetben kórházi kezelés is szükségessé vált. A betegek közül 11 jelenleg is kórházban van. A jelentős számú hiányzás miatt az iskola igazgatója saját hatáskörében rendelt el tanítási szünetet a múlt pénteken.

Az eddigi járványügyi vizsgálat felvetette az ételfertőzés gyanúját. A további megbetegedések elkerülésére a főzőkonyha működését felfüggesztették, mivel a helyszíni vizsgálatokon konyhatechnológiai hiányosságok derültek ki. A népegészségügyi szakemberek az iskolában teljes körű fertőtlenítő nagytakarítást rendeltek el, továbbá felhívták a figyelmet a higiénés rendszabályok fokozott betartására.

A Fejér Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonság és Állategészségügyi Igazgatóság vizsgálatában megállapította, hogy a tálalókonyha engedély nélkül működik, a kézmosóknál nincs meleg víz, a mosogatást nem a jogszabályi előírásoknak megfelelő gyakorlat szerint végzik, továbbá a dokumentáció is hiányos. A főzőkonyhán a higiénia és dokumentáció hiányosságait tapasztalták.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top