Egészség

Böjtöltünk és túléltük – összegzés

Ahogy nagyjából egy hete írtuk, nagy, össznépi böjtbe kezdtünk. Bár voltak nehézségek, a végén abban teljesen egyetértettünk: megérte.

A vallási nagyböjtnek hivatalosan is vége, jöhet a sonka, a tojás, a torma. Bár az is igaz, ha valaki nem vallási megfontolásból, de szeretne még tavasszal böjtölni, az bőven megteheti, az április vége, május is tökéletesen alkalmas rá. A szakemberek azt mondják, egy komolyabb böjt akkor esik igazán jól, amikor a hőmérséklet tartósan 15 fok felett van, különben sokat fázhatunk, hiszen nincs, ami fűtsön minket.

Megkönnyebbülés minden tekintetben

Elmondhatjuk, a böjt, az önmegtartóztatás sokunknál valóban megkönnyebbülést hozott, és nemcsak fizikai, de szellemi értelemben is. Jó újra kicsit más szemmel ránézni a minket körülvevő dolgokra.

Nagyon fontos aranyszabály, hogy a böjt nem addig tart, amíg mondjuk kizárólag leveleken élünk. A böjt felépítése, majd a végén megtörése és leépítése is ugyanolyan fontos, és szigorúan be kell tartani a szabályokat, ellenkező esetben sajnos többet árthatunk magunknak, mint amennyi az önmegtartóztatás pozitív hozadéka lenne.
Tehát aranyszabály: böjt után sose vesd rá magad az első szembejövő csülökre!

A böjt megtörése

Ez a nap talán kicsit nehezebb, mint a böjt első napja, hiszen újra el kell indulnia az emésztőnedv-termelésnek és a normális bélmozgásnak. Mivel ez nem megy ugrásszerűen, semmiképp ne térj vissza azonnal a korábbi “normális” étrendre. Ez ugyanis akár epegörcsöt vagy hasnyálmirigy-gyulladást idézhet elő, de a súlyod is pillanatok alatt visszaállhat.

Böjtöltünk és túléltük – összegzésÍgy csináld:

Reggel: csak a keserűsó vagy a beöntés marad el
Reggeli: tea
Délelőtt: fogyassz el egy jó érett almát, lassan és alaposan megrágva, utána kevés tea
Délben: zöldségleves vagy 1 kefir/joghurt lenmaggal
Délután: bő folyadékfogyasztás
Este: zöldségleves vagy nyákok, aszalt szilva beáztatása másnapra

Alapszabályok:
• A felépítő étrend időtartama a böjt idejének 1/3-a.
• Ne sózz a felépítő étrend ideje alatt – ödémássá válhatnak a szövetek.
• Fokozatosan fogyassz minél több rostdús ételt, ne egyél húst!
• Legalább annyi folyadékot fogyassz, mint a böjt alatt.
• Mindent alaposan rágj meg!
• Étkezés közben az evésre koncentrálj, ne olvass, beszélgess, tévézz.
• Ha lehet, feküdj le étkezés után pihenni.
• Várd meg a természetes székelési ingert, és csak végszükség esetén (2 nap után) használj hashajtót vagy beöntést.
• Mozogj most is eleget, de kerüld a nagy megterhelést.
• Étkezés közben ne siess, ne kapkodj.

A böjt után…
• testileg és lelkileg is nagyobb lesz a teljesítőképességünk, a gyógyböjt tényleg úgy hat, mint
az ifjúság kútja,
• lelkileg magabiztosabbá, higgadtabbá válunk – néhány görcstől, régi félelemtől és
kisebbségi komplexustól is elbúcsúzhatunk. 

Forrás: balaicza.hu

Ennyit hát az elméletről, és most nézzük, hogyan működött ez a gyakorlatban a Nők Lapja Café bátor és elszánt kollégáinál. Jöjjenek az összefoglalók!

Kriszta, vezetőszerkesztő

Böjtöltünk és túléltük – összegzésA szokásos két citrommal indítottam, majd a böjt megtörése és a szilárd gyümölcsfalatok előtt leültem egy kicsit elcsendesedni, hálát adni a napi ételért. Megköszöntem magamnak ezt a tapasztalást, az Angyalok Konyhájának a segítséget ebben a folyamatban, Pákozdi Adriennek – aki a segítőm és tanácsadó angyalom volt az elmúlt napokban – a támogatást. Testileg meghozta ez a pár nap a könnyebbséget, felfrissülést, pont azt, amiért csináltam. A lelki és mentális tisztuláshoz azonban sokkal több meditációra, egyedüllétre, természetben levésre és nyugalomra lett volna szükségem. Mikor belevágtam, tudtam, hogy itt és most ennyi fér bele, de erős az elhatározás bennem, hogy a következő nagyobb böjtöt elvonulással együtt csináljam végig.

Judit, újságíró

Böjtöltünk és túléltük – összegzésA három nap nekem tökéletesen elegendő volt, többet biztosan nem vállalnék be legközelebb sem. A program eredményeképp energikusabb lettem, de ami a legjobb, hogy a hasam is visszalapult, jó érzés volt, hogy az emésztőcsatornám kiürült. A böjt után nem tértem vissza a korábbi életmódomra (na jó, a kávét nem sikerült letenni), azóta nyers ételen élek, és jól érzem magam.

Ági, újságíró

Böjtöltünk és túléltük – összegzésNem hittem volna, hogy egy böjt után tényleg könnyebb az ember, nemcsak testileg, lelkileg is. Jólesett az egy hét – a mélypontokat leszámítva –, jólesett, hogy képes voltam rá, hogy meg tudtam csinálni, hogy nem adtam fel. Biztos vagyok benne, hogy nem ez volt az utolsó önmegtartóztató hetem.

Szilvi, újságíró

Böjtöltünk és túléltük – összegzésBár a végére úgy éreztem, simán tudnám folytatni a böjtöt, bevallom, jólesett megtervezni, hogy mivel fogom megtörni. Bevásároltam a piacon, délután megpároltam a zöldségeimet és a kölest. Nem tudom, szabályszerű volt-e, de az a gyerekadag, amit ezekből lassan megettem, nagyon jólesett. Utólag az maradt meg bennem, hogy fizikailag mindenképp nagy megkönnyebbülést jelentett, fogytam három kilót, és az édességtől teljesen elment a kedvem. Az, hogy munka mellett végeztem, nem volt különösebben nehéz, néha még jól is jött, hogy eltereltem a figyelmem. Tény, hogy a katarzis lelki szempontból elmaradt, kivéve, hogy némileg lelassultam, a szónak a jó értelmében. Azok a dolgok, amik eddig is fontosak voltak, megerősödtek bennem, míg néhány korábban bizonytalan véleményem biztosabb lett, a családnak való főzést viszont kihagytam volna. Mindent egybevéve biztos, hogy jövőre is végigcsinálom!

Réka, szerkesztő

Böjtöltünk és túléltük – összegzésNagyon szerettem  a barnarizs-kúrát, könnyen kivitelezhető. Egy pár jó fűszer az egész hetet fel tudja dobni. A felfrissülést maximálisan éreztem, a gondolataim kitisztultak, több erőt éreztem magamban a nagy tavaszi lendülethez. Egyetlen reményemet nem váltotta csak be a kúra: a súlycsökkenés nekem nem igazán jött össze, pedig bíztam benne, és mindenhol ezt is írják. Nem baj, ez azért nem szegte kedvemet, továbbra is tartani fogom magam az évi egy-két böjti időszakhoz, bár lehet, visszatérek a jól bevált léböjthöz.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top