Egészség

Önkénteseken már tesztelik az első ebolavírus elleni oltást

Eddig legalább 2400-an haltak meg a kór okozta betegségben.

Hatvan brit önkéntesen tesztelik egy ebolavírus elleni kísérleti vakcina biztonságosságát, az első oltást szerdán adták be egy volt nővérnek. A 48 éves Ruth Atkins Oxfordban kapta meg az oltást, amelyet a GlaxoSmithKline gyógyszeripari óriás és az amerikai nemzeti egészségügyi intézet kutatói fejlesztettek ki az ebolavírus zairei törzse ellen. Ez okozza a Nyugat-Afrikában jelenleg tomboló járványt. A vakcina kipróbálása az Egyesült Államokban is megkezdődött.

Az oltás azt a célt szolgálja, hogy az emberi szervezetet ebola-antitestek termelésére ösztönözze. Az emberi immunrendszer azért termel antitesteket, hogy felvegyék a harcot az idegen, ártalmas anyagok, mint például a vírusok ellen. A szakemberek szerint a kísérleti vakcina nem tartalmaz semmilyen fertőző anyagot, és nem vált ki ebolafertőzést.

A nyugat-afrikai események nyomán világossá vált, hogy elsődleges feladat az ebola elleni új gyógyszerek és vakcinák kifejlesztése – hangsúlyozták az oltás próbáját végző Oxfordi Egyetem kutatói, akik remélik, hogy 2014 végére végeznek a klinikai próbákkal. Ha az oltóanyag biztonságosnak bizonyul, felhasználható lesz nyugat-afrikai egészségügyi dolgozók beoltására egy nagyobb próba keretében, amellyel a hatékonyságát tesztelik.

Eddig legalább 2400-an haltak meg a kór okozta betegségben Guineában, Libériában és Sierra Leonéban. A vírus mintegy ötezer embert fertőzött meg.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top