Egészség

Intelligens kontaktlencse és személyre szabott génterápia a budapesti kiállításon

A Semmelweis Egyetem Elméleti Orvostudományi Központjának Klinikaland címmel rendezett kiállításán egy sor érdekes hazai és nemzetközi egészségipari fejlesztést mutattak be – íme, néhány közülük!

Kezelhetővé válhat a szívelégtelenség

Az évtized egyik legfontosabb kardiológiai felfedezésének nevezték azt a fejlesztést, aminek köszönhetően rendkívüli előrelépést vár az orvoslás a szívelégtelenség kezelésében. A kísérleti stádiumban lévő új molekula annyival jobbnak bizonyult az eddig ismert terápiáknál, hogy az amerikai Élelmiszer-biztonsági és Gyógyszerészeti Hivatal sürgősségi listájára vette, és remélhetően jövőre már a betegek számára is elérhetővé válik. Alkalmazásától azt várják, hogy jelentősen csökkenti a szív- és érrendszeri elhalálozások számát, és hozzájárul a szívbetegek életminőségének javításához.

Intelligens kontaktlencse

Sok millió cukorbeteg embert érinthet a világon a Novartis és a Google együttműködésében fejlesztett eszköz, amely valós idejű adatokat küld a vércukorszint-változásról a beteg mobilkészülékére. Ez a kontaktlencse jelentősen meg tudja változtatni a diabétesszel élők életminőségét, hiszen az érintettek tűszúrás nélkül folyamatos kontroll alatt tarthatják betegségüket.

Személyre szabott sejtterápia

Szintén a Novartis fejlesztése hozhat áttörést többek között a daganatos betegségek kezelésében. A gyors és sejtszintű diagnózis után ez a technika a remények szerint olyan, egyénre szabott hatóanyagok kifejlesztését teszi lehetővé, amelyek minden eddiginél hatékonyabban képesek kezelni az eddig nehezen vagy egyáltalán nem gyógyítható daganatos betegségeket. A technológia várható eredményességéért a gyógyszercég megkapta a “Forradalmi áttörést jelentő terápia” minősítést.

 “Csoportunk az elmúlt évben Magyarországon kutatás-fejlesztésre mintegy 3 milliárd forintot fordított, az ezzel kapcsolatos klinikai vizsgálatok száma meghaladta a százat, a kezelt betegek száma pedig a kétezret” – mondta el Bernhard Ecker, a Novartis Hungária Kft. ügyvezető igazgatója.
“A szívelégtelenség miatt bekövetkező tragédiák visszaszorítása, a cukorbetegek vércukorszintjének valós idejű kontrollja, valamint az időskori látásvesztés megfékezése mind-mind olyan kihívások, amelyekre válaszokat kell adnunk.  Ezek a betegségek annyira gyakoriak, hogy szinte nincs olyan magyar család, amelyiket valamilyen módon ne érintenék” – tette hozzá az igazgató.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top