Egészség

2015-ben véget érhet az ebolajárvány

A múlt hónapban tett kivételes globális erőfeszítéseknek köszönhetően akár már 2015-ben véget érhet az ebolajárvány – mondta David Nabarro, az ENSZ ebolaügyi koordinátora.

 A koordinátor ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy a világ a betegség feltartóztatását célzó küzdelemnek még a negyedénél sem jár. Teljes készenlétben kell lenni egészen addig, amíg be nem fejeződik az utolsó ebolás beteg kezelése.

David Nabarro egy hónappal ezelőtt még arról beszélt, hogy az ebolás megbetegedések száma valószínűleg 3-4 hetente duplájára nő. Akkor felhívta a figyelmet, hogy globális összefogás nélkül a világnak örökre együtt kell élnie az ebolavírussal. Az utóbbi egy hónapban azonban Nyugat-Afrika bizonyos részein láthatóan lassult a betegség terjedése, vannak azonban olyan helyek, ahol változatlan a helyzet.

Az Egészségügyi Világszervezet szerdai jelentése szerint a járvány februári kezdete óta 13 042 ebolás esetet regisztráltak, közülük 4818-an meghaltak. Az ENSZ szakosított szerve közölte, hogy Libériában láthatóan lassul a vírus terjedése, míg Sierra Leonéban továbbra is növekvő tendenciát mutat, Guineában pedig nincs változás ezen a téren.

Nabarro kitért arra, hogy az ebolajárványtól leginkább sújtott három nyugat-afrikai országban két hónap alatt megötszörözték az ebolások kezelésére fenntartott ágyszámot, emellett pedig fokozták a fertőzött betegek és a velük kapcsolatba került emberek felkutatását célzó erőfeszítéseket is. Mindez hozzájárult az ebolás megbetegedések számának csökkenéséhez.

Emlékeztetett arra, hogy az ENSZ módosított becslése szerint 1,5 milliárd dollárra (375 milliárd forintra) van szükség a betegség elleni küzdelemhez, ami azt jelenti, hogy az eddigi felajánlásokhoz még 700 millió dollár (175 milliárd forint) hiányzik.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top