Egészség

Görbicz Anita tippjei futáshoz II.

Tényleg szükség van a bemelegítésre futás előtt? Te hogyan veszed rá magad az edzésre, amikor még az ágyból sincs kedved kikelni? A zene segít? És milyen zenét érdemes választani a sprinteléshez vagy a kocogáshoz? Néhány remek tippet osztunk meg veled, amelyek megkönnyíthetik a mindennapokat, de a következő szigetkörhöz biztosan adnak némi motivációt.

A futáshoz nincs szükség sok felszerelésre, csak kell az elhatározás, némi motiváció, és már húzhatod is a futócipődet, és éghet a zsír – talán ezért tartják a legjobb kardioedzésnek. Ha azonban többre vágysz, célirányosan szeretnél edzeni, és egy-egy technikát elsajátítani, és hasonlóan megtervezetten és céltudatosan futni, mint az élsportolók, akkor kövesd Görbicz Anita, a magyar kézilabda-válogatott irányítójának javaslatait, akinek a futás komoly szerepet játszik a mindennapi életében.

Mielőtt elindulnál futni, állj meg egy pillanatra, nyújtsd előre a bal lábad, és kezdd el a levegőbe rajzolni az ábécét a lábfejeddel! Az első felét a ballal, a másikat a jobbal. Így bemelegednek a lábszárad ízületei és a bokád sem fog fájni. Ennél többet időt nem érdemes a futás előtt nyújtással tölteni. Tudományosan bizonyított tény ugyanis, hogy az izmok néhány másodpercig tartó megfeszítése nem előzi meg a sérüléseket, inkább csak a látványa remek, ezért is láthatod minden filmben például. Hacsak nem elcsábítani szeretnéd a közeli parkban edző ismeretlen idegent, akkor nyugodtan kihagyhatod ezt a műveletet futás előtt.

Mi a helyzet a motivációval? Ha már órák óta fekszel a tévé előtt, és képtelen vagy rávenni magad az futásra, akkor első lépésként próbáld meg felvenni az edzőruhát… ez már fél siker, hiszen már csak a futócipőt kell felhúznod, és indulhat is a futás!

Ha futópadon futsz, sokat segíthet, ha letakarod az órát, és a gondolataidat eltereled a futásról, például képzeld el magad nyáron a tengerparton lebarnulva, és természetesen nagyon csinosan, hiszen ennyi edzéstől hogyan is nézhetnél ki másképp? Ugye megéri?  
Nagyon hasznosak ugyan az okosórák, de az idő a folyamatos ellenőrzéssel csak még lassabban telik, ami egyáltalán nem motiváló, ha még csak az elején tartasz.

A zeneválasztásnál fontos, hogy olyan zenét keress, amelynek a ritmusa passzol a futás tempójához.

A sprinteléshez és gyors futáshoz jöhetnek a pörgős, akár drum ‘n’ bass alapú számok, míg a lassabb kocogáshoz hallgathatsz dubstepalapú zenét, rockot vagy aktuális popslágereket. Ha pedig hosszabb futást tervezel, jöhet egy hangoskönyv is az edzéshez. Ki mondta, hogy nem művelődhetünk mozgás közben?

Görbicz Anita tippjei futáshoz II.

Érdekes kérdés lehet az is, hogy mikor érdemes futni? Görbicz Anita szerint, ha még reggel elmész futni, akkor az elősegítheti a fogyást, hiszen felgyorsítja az anyagcserét egész napra.
Ha este, lefekvés előtt edzel, akkor arra készteted izmaid, hogy még alvás közben is kalóriát égessenek.
Ha van lehetőséged, mindig menj el futni hétfőn is, mert így jól indíthatod a hetet, már csak folytatni kell az edzést a hét további részében.

Sportolás közben elengedhetetlen odafigyelni a légzésre.
Az egyenletes légzést futás közben könnyen elérheted úgy, hogy amikor a bal lábad éri a földet, akkor mindig kilélegzel.

Mi a teendő, ha megfájdul a talpad futás közben? Próbáld ki a következő tippet: vegyél elő két hideg vizes palackot, és gördítsd végig rajta a talpad többször, így nemcsak hűti, de át is masszírozza azt.

“Az edzések és mérkőzések miatt minden nap futok. Nagyon fontos, hogy a megfelelő ruházat kiválasztása mellett legyen egy jó futótervünk, és odafigyeljünk a folyadékbevitelre és az izzadásgátlásra. Az izzasztó helyzetek kezelésére én mindig az IDROS 5 sprayt használom, ami nekem remekül bevált” – mondta Görbicz Anita, a magyar női kézilabda-válogatott irányítója.  

Az izzadás mérséklésére az IDROS spray hatékony társ lehet.
Győződj meg Te is az IDROS hatékonyságáról, és igényelj ingyenes, törlőkendő formátumú termékmintát az IDROS weboldalán az ott leírt feltételek mellett.

Az IDROS 5 sprayről

Az IDROS 5 spray kozmetikum összetételének köszönhetően hatékony védelmet nyújt az izzadás ellen akár 5 napon keresztül. Használd hetente 2-3 alkalommal az igényeidnek megfelelően, de mindenképpen este zuhanyozás után a megszárított bőrfelületen, hiszen így tudja hatását a legjobban kifejteni. Használatát követően a reggeli zuhanyozás után a termék hatása ugyanúgy megmarad. A spray a teljes törzs, láb és kéz felületén alkalmazható, és a flakon tartalma akár 4 hónapra is elegendő lehet. Hatékonyságát klinikai vizsgálatok igazolják.

További információ: www.idros.hu

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top