Egészség

„A beteg gyerek sem mindig akar otthon maradni, annyit kell pótolni az iskolában”

Itt az influenzajárvány és mindenféle taknyos-köhögős kórság, ami a legkisebbeket sem kíméli. Ennek ellenére sok szülő betegen is elküldi óvodába, iskolába a gyerekét, amivel nemcsak a többi gyereknek árt, hanem a sajátjának is.

A múlt héten hivatalosan is megkezdődött az influenzajárvány Magyarországon. Január 7. és 13. között csaknem 20 ezren mentek orvoshoz influenzaszerű tünetekkel, ez 76 százalékos növekedés az előző héthez képest. A járvány miatt egyre több kórházban rendeltek el részleges vagy teljes látogatási tilalmat, országszerte 32 intézményben tilos a látogatás, ebből 14 kórház Budapesten található.

„Egyelőre nem érezzük, hogy berobbant volna az influenzajárvány. Sok beteg gyerek van most a praxisomban, de nagyon sokfélék a betegségeik, mint minden télen. Valószínűleg ezután lesz majd sok influenzás gyerek, különösen a kamaszok között” – mondta az NLCafénak Varga Károly budapesti gyerekorvos.

(Fotó: Istockphoto)

Hozzá viszonylag sok csemete érkezik hurutos köhögéssel, ami gyakran öt-hat napig is elhúzódik. Ilyenkor az orvos már rákényszerül arra, hogy antibiotikummal segítsen rajtuk. Hiába próbálja ezeket a készítményeket csak a legvégső esetben alkalmazni, ha négy-öt napja lázas a gyerek, nem szűnik a köhögése, már gondolni kell a szövődmények elkerülésére is.

Menjen vagy maradjon?

Ha a gyerek lebetegszik, nagy kérdés, mikor mehet óvodába, iskolába. Mi az, amivel még közösségbe mehet, és mikor maradjon otthon?

„Hányás, hasmenés, láz, krupp, azonnal látható vírusos fertőzés, bárányhimlő, kötőhártya-gyulladás esetén mindig otthon tartom őket – mondja Ági, a 7 éves Dorka és a 9 éves Marci anyukája. – Ha csak kicsit szipog, köhög, és látom, hogy nem az a ragacsos, gyulladt fajta, és nincs más baj, akkor mennek. Ilyen korban egyébként már elég fifikásak, úgyhogy egy »fáj a fejem« vagy »fáj a hasam« után elég nehéz eldönteni, hogy valódi-e a fájdalom.”

A háziorvos szerint is örök kérdés, mikor lehet közösségbe engedni a gyereket. Ha csak teljesen egészséges gyerek járhatna bölcsődébe, akkor egyetlen gyerek sem lenne bölcsiben. Ez egy ilyen életkor, sok a betegség. Persze erre hivatkozva nem lehet a lázas, taknyos gyereket a bölcsődében vagy óvodában hagyni. Varga Károly szerint a józan középutat kellene megtalálni, amikor a gyerek és a társai egészsége az elsődleges. Vagyis nem kell minden köhintésre otthon tartani őket, de ha folyik az orra, és folyamatosan krákog, akkor ne menjen közösségbe.

Betegen sem akarnak lógni

Az iskolás korúaknál kicsit más a helyzet, mint az ovisoknál. Ma már akkora a hajtás az iskolákban, hogy szinte rá kell beszélni a diákokat és szülőket, hogy maradjon otthon a gyerek. Régen a jó fej doki összekacsintott a diákkal, amikor megírta az igazolást. Ma viszont már nem akarnak lógni a gyerekek.

Nem szeretnének hiányozni az iskolából, mert lemaradnak, és rengeteget kell bepótolniuk. Az iskolában viszont nem gyógyulnak meg, és másokat is megfertőznek. Pedig hagyni kellene a szervezetet, hogy gyógyítsa magát, de ehhez nyugalom és pihenés kell. Mindig azt mondom, hogy két-három láztalan nap után lehet újra közösségbe vinni a gyereket

– mondta Varga Károly.

Persze a legjobb az lenne, ha az egész hetet otthon töltené a beteg gyerek. Különben nem épül fel teljesen, a legyengült immunrendszere miatt könnyen elkap egy újabb kórságot, és jönnek a szövődmények. Vannak olyan gyerekek is, akiknél azt mondja az orvos: ha lehet, a téli szezonban ne menjen többet közösségbe, majd csak márciusban. Egyszerűen nem bírják, egyik betegségből esnek a másikba, és könnyen szövődmények alakulnak ki náluk.

(Fotó: Istockphoto)

Ki vigyázzon a gyerekre?

Csakhogy gyakran nem a szülői szándékkal van gond, hanem egyszerűen nem tudják megoldani, hogy valaki akár csak pár napot otthon maradjon a kis beteggel. Sok munkahelyen nem tolerálják a táppénzt, így a szülőnek minél hamarabb vissza kell mennie dolgozni. Persze vannak olyan felháborító esetek is, amikor a szülő kényelemből nem akarja, hogy otthon maradjon a gyerek. Benyom neki egy lázcsillapítót, beadja az oviba, aztán elmegy a fitneszterembe.

A felügyelet Ágiéknál is komoly szervezést igényel, a váratlanul jött betegségnél nagyon nehéz megoldani. Ha esetleg pár nappal korábban már látszik, hogy kidől a gyerek, akkor beindul az egyeztetés, felkészítik magukat, a nagyszülőket és a munkahelyüket.

„Van, aki olyan helyen dolgozik, ahol nem nézik jó szemmel, ha a gyerekkel táppénzre megy a szülő, és ha nincs más segítség, beküldik betegen is az iskolába. Én a saját gyerekem egészségét és a többiek érdekét is szem előtt tartva próbálom ezt megoldani” – mondta az édesanya.

De nem mindenki ennyire körültekintő: a téli megfázások idején elég gyakori, hogy beteg diákok vannak a suliban, emiatt mindenfélét elkapnak a gyerekek egymástól. Ráadásul a pedagógusok többsége egyáltalán nem konfrontálódik a szülőkkel, ez egy kényes téma, mindegy, hogy iskoláról vagy óvodáról van szó. Akkor sem, ha látják, hogy a gyereknek orvoshoz kellene mennie, legfeljebb láz esetén küldik haza.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top