Egészség

Veszélybe került a biztonságos betegellátás Veszprém megyében

A megyében ugyanis mától megszűnt az állami mikrobiológiai labor...

Július elsejével bezárt a Veszprém megyei kormányhivatalnál működő mikrobiológiai labor, így kiesett a terület egyik nélkülözhetetlen járványügyi háttérszolgáltatása, ezzel pedig veszélybe került a biztonságos betegellátás – számolt be róla a Népszava.

Az előírások értelmében a kórházban csak úgy kezdhetnek például antibiotikumkúrát egy betegnél, ha a mikrobiológiai laboratórium előzetesen megvizsgálja, milyen szerre érzékeny baktériumról van szó, de az intenzív osztályoknak is néhány óránként kell mintákat küldeniük, valamint a sebészetek munkája is csak a mikrobiológiai laborháttér mellett biztonságos.

labor

A kép illusztráció (iStock)

A most bezárt laborban vizsgálták a vízminőséget, de az ő feladatuk volt a közegészségügyet veszélyeztető helyzetek megelőzése is.

A kórházfenntartó a kialakult helyzetben arra szólította fel az érintett egészségügyi intézményeket, hogy keressenek az állami helyett új, piaci szolgáltatót. Ezzel viszont az a gond, hogy a szolgáltatást csak közbeszerzéssel vásárolhatnák meg.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top