Egészség

Hasfájással ment orvoshoz – közel 2000 epeköve volt

Még a sokat látott thaiföldi orvosokat is meglepte a bizarr eset.

A 60 év körüli thaiföldi asszony, akinek nevét a saját kérésére nem hozták nyilvánosságra, a hírek szerint a hónap elején kereste fel háziorvosát, mert már régóta erős hasfájás és szorulás kínozta. A Daily Mail című brit bulvárlap tudósítása szerint az orvos a tüneteket hallva azonnal ultrahangos vizsgálatra küldte a beteget, ahol hamarosan kiderült, a panaszokat epekő, vagyis ebben az esetben epekövek okozzák.

epekő operáció thaiföld rekord

Kép forrása: Facebook

Az asszonyt ezután megoperálták; egy alig 40 perces eljárás keretében kezelőorvosa végül több száz epekövet távolított el a beteg epehólyagjából. „Először még az orvosaink se tudták pontosan, mennyi kő volt a páciens testében. Csak az eljárás végén, miután megszámolták őket, derült ki, hogy 1800-nál is több követ távolítottak el a beteg epehólyagjából” – nyilatkozta a thaiföldi kórház igazgatója Wattana Pareesri.

Legyen bármilyen meglepő is, a Thaiföldön komoly rekordnak számító 1898 darab epekő egyáltalán nem sok. Már ami a világrekordot illeti. Azt ugyanis 1987-ben egy sussexi nőnek köszönheti az orvostudomány, akinek testéből 23 ezernél is több epekövet távolítottak el az orvosok.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top