Egészség

Agyműtéte közben nyilatkozott László, aki a világon ötödikként esett át a speciális eljáráson

„Nem szoktam hozzá, hogy a fejemben turkálnak” – mondta műtét közben a férfi.

Speciális agyműtétet végeztek el tegnap Szegeden egy 79 éves, Parkinson-kóros férfin. Az eljárás lényege, hogy egy modern képalkotó eljárás, az O-Arm segítségével az orvosok már műtét közben is háromdimenziós, CT-minőségű képeken ellenőrizhetik, hogy pontosan végzik-e a beavatkozást. Gubics Lászlót az operáció során ébren tartották, hiszen a beavatkozás sikere érdekében folyamatosan kommunikálni kellett vele. A Bors lehetőséget kapott arra, hogy a komplikált beavatkozás alatt kérdéseket intézzen a beteghez.

agyműtét szeged

(ATV)

Ennek a két műtőnek a segítségével tulajdonképpen olyan speciális kombinált gerincműtéteket, koponyabázis-, valamint érműtéteket tudunk elvégezni, amire eddig nem volt lehetőség, vagy csak nagyon nagy kockázattal” – nyilatkozta tegnap az ATV hírműsorának Barzó Pál intézetvezető egyetemi tanár.

„Nem szoktam hozzá, hogy a fejemben turkáljanak, de a cél érdekében el kell viselnem. Azt is, hogy órákon át majdnem mozdulatlanul kell feküdnöm” – mondta a Borsnak az agyműtéten átesett férfi.

„A gyógyszerek sajnos már nem segítettek rajtam, pedig mindig is aktívan szerettem élni. Minden nyarat a Balaton mellett töltöttem. Bízom benne, hogy az operáció után megszűnnek a lefagyásaim. Sokszor elestem, és nem tudtam a lábamat megmozdítani. Az csak a szerencsének kö­szönhető, hogy so­ha egy csontom sem tört el – mesélte László a műtét közben. 

Közép-Európában ez volt az első ilyen operáció, László az egész világon az ötödik, akin alkalmazták az eljárást – a szakértők szerint évente 2-3 ezer hasonló beavatkozásra lenne szükség. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top