Egészség

Hazaküldik az Országos Rehabilitációs Intézet amputált betegeit

Főigazgatói utasításra csütörtökig távozniuk kell az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézetből a betegeknek, akik például épp gyógyulnak az amputáció után, és kevesebb végtaggal tanulják az új életetet.

Az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet jellemzően azokat a betegeket látja el, akik nemrég estek át egy amputációs beavatkozáson, ezért:

  • kezelik még a sebüket,
  • új művégtagjaikat tesztelik és tanulják,
  • még ismerkednek a kerekesszék mindennapi használatával,
  • mentális segítségben részesülnek.

Ők hétfőn kaptak hivatalos tájékoztatást a főigazgatótól, hogy csütörtökig ideiglenesen távozniuk kell az intézményből. Ezek után jó kérdés, hogy a mozgássérültek hogyan fognak otthon boldogulni otthon, főleg, ha olyan lakásba térnek haza, amely egyelőre nem akadálymentesített. Akinek nincs családi segítsége, a lakóhelye önkormányzatához fordulhat. A járványhelyzet elmúltával a most hazabocsátott betegeket várják vissza az intézetbe.

Ki tudja meddig tart a szünet és mi lesz az OORI betegeivel - Fotó: MTI

Ki tudja, meddig tart a szünet, és mi lesz az OORI betegeivel (Fotó: MTI)

A jövőben a fekvőbeteg osztályokon csak szűkített rehabilitációs tevékenységet és ápolást tudnak végezni. Más intézményből és otthonról csak úgy tudnak fogadni valakit, ha erre tartós egészségkárosodás elkerülése miatt van szükség, és akkor is csak egyedi főigazgatói engedéllyel.

A főigazgató azt javasolja az amputált és a többi hozzájuk tartozó betegeknek, hogy akut egészségügyi probléma esetén keressék a háziorvosukat vagy a területileg illetékes sürgősségi osztályt.

Az osztályon egyelőre szünetelő egészségügyi szolgáltatásokról szóló részletes információkat itt olvashatod el.

(via Index)

Ami viszont még működik a koronavírus idején is:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top