nlc.hu
Egészség

Koronavírus oltás és menstruáció

Oltás és menstruációs zavarok? Bizonyíték még nincs, viszont a koronavírus tényleg bekavarhat

Bár sok nő számol be az interneten arról, hogy az oltás szerintük megzavarta a menstruációs ciklusukat, erre az összefüggésre egyelőre még nincs tudományos bizonyíték. Arra viszont egyre több, hogy a koronavírus-fertőzés negatívan befolyásolja a ciklust, sőt más, már meglévő nőgyógyászati megbetegedéseket is.

A nők neten terjedő beszámolói az oltás után menstruációs panaszokról világszerte kérdéseket vetettek fel azzal kapcsolatban, hogy a Covid-19 vakcinák befolyásolják-e a menstruációs ciklust. A tudományosan még nem igazolt, egyelőre csak néhány ember önmegfigyelésén alapuló történetek veszélye az, hogy táptalajt nyújtanak az összeesküvés-elméleteknek, sőt az egyébként is fájdalmakkal küzdő, például az endometriózissal élő nőkben szorongást kelthetnek, akár el is tántoríthatják őket az oltás felvételétől. Ezért is fontos tisztázni a kérdést: valóban befolyásolják-e ciklusunkat a vakcinák, és ha igen, érdemes-e aggódnunk emiatt, vagy messzemenő következtetéseket levonnunk?

Megbolondult, eltolódott, kimaradt, előbb jött meg, jobban görcsölt, közti vérzést, pecsételő vérzést okozott, semmi sem történt – sok nő számolt be róla az utóbbi időben, hogy a vakcina szerintük galibát okozott a ciklusukban. Így volt ezzel Enikő is, aki a panaszaitól függetlenül egyáltalán nem bánta meg az oltást, de fontosnak tartja, hogy a nők megfelelő tájékoztatást kapjanak a jövőben, kutatások, nyomon követéses vizsgálatok készüljenek, hogy elkerülhetőek legyenek a netes pletykák, rémhírek. „Alapvetően megharcoltam az elmúlt három évben a menstruációs ciklusommal, így úgy álltam neki az oltásnak, hogy kb. mindegy milyet kapok, csak »a méhemet hagyja békén«. Jelenleg is hormonkészítmény szedek – nem fogamzásgátlót -, aminek hatására rendszeres lett a menstruációm. (Pont emiatt egyébként, én az oltásom előtt felhívtam a háziorvosomat, és még két orvosomat, hogy kikérjem a véleményüket, a felajánlott vakcináról az én esetemben. ) Mivel az első oltás környékén meg kellett jönnie, és meg is jött két nappal később, nem gondoltam semmire. Majd tizenhat nappal később, miközben a szokásos hormonokat szedtem, a semmiből megint megjött, annak minden »csodálatos« mellékhatásával, mellfeszülés, a szokásosnál erősebb fájdalom, és azt éreztem rengeteget kellene aludnom. Tulajdonképpen két menstruáció között elkezdtem menstruálni. Erre pedig már egy éve nem volt példa – mondja Enikő, aki az előzményei miatt azonnal felkereste az orvosát, aki megnyugtatta, hogy vélhetőleg az oltás okozhatott ideiglenes változást a ciklusban. – Totálisan elfogadom, hogy erre most még nincsenek válaszok, hiszen korai is lenne, bárkitől konkrét tényeket, adatokat, kutatásokat számon kérni. De tudok olyan ismerősömről, aki hasonlóan járt, mint én, másoknak pedig két hónappal az oltás után sem jött meg. Amennyire én tudom, ezek a változások függetlenek attól, hogy milyen vakcinát kaptunk. De ezzel együtt is az oltás mellett döntenék újra. Ez nem is kérdés. Alapvetően igyekszem most ezt úgy felfogni, hogy max. 1-2 hónapra „bezavart”, és reménykedem, hogy gyorsan el is múlik.”

A szakértők világszerte igyekeznek csillapítani a nők aggodalmait. „Eddig nincs adat arról, hogy az oltás valóban befolyásolja a menstruációs ciklust” – nyilatkozta a New York Times-nak Alice Lu-Culligan és Dr. Randi Hutter Epstein a Yale School of Medicine-től. – Még ha van is kapcsolat, egyetlen szokatlan ciklus még nem ad okot a riadalomra” – teszik hozzá a kutatók. Mivel az immunrendszernek is szerepe van a ciklusban, lehetséges szerintük, hogy az oltások ideiglenesen megváltoztatják az események szokásos menetét, egy aktivált immunrendszer megzavarhatja az immunsejtek és a molekulák szokásos egyensúlyát a méhben. A kutatók szerint az oltásra vonatkozó vizsgálatok tipikusan mellőzik a menstruáció nyomon követését (mivel kevés emlős menstruál, ez megnehezíti az állatkísérleteket), így hiányoznak a bizonyítékok a női beszámolók kontextusba helyezéséhez.

Így hat a koronavírus a menstruációra

Bizonyíték még nincs, viszont a koronavírus tényleg bekavarhat (Képünk illusztráció – Fotó: MTI/Vajda János)

Miközben több orvos is próbálja megnyugtatni a nőket, a WhatsAppon olyan pletykák terjednek, amelyek szerint a nőknek nem szabadna a menstruációjuk alatt felvenniük az oltást, mert „olyankor alacsonyabb az immunitásuk”, ezért öt nappal a menstruáció előtt és után, illetve a menstruáció alatt nem biztonságos beadatni a vakcinát, mert az oltás nem fog hatékonyan működni. Az orvosok ellenben arra kérik az embereket, ne essenek áldozatául az ilyen hamis állításoknak, a menstruáció természetes testi folyamat, és nem igazán korlátozza vagy csökkenti a szervezet immunválaszát. A menstruáció hormonális változásokat foglal magában, amelyek minimálisan befolyásolhatják csak a betegségre vagy a mellékhatásokra adott reakciókat. Hasonló mítosz a vakcinák termékenységére vonatkozó hatása: vannak, akik úgy vélik, az oltóanyagok károsítják a méhlepényben lévő fehérjét, a szervezet immunválasza megtámadja a méhlepényt, ami szintén valótlan állítás, és semmiféle klinikai bizonyíték nem támasztja alá. (A konteó kitalálója egyébként állítása szerint a Pfizer kutatója volt, de a cég szerint soha nem dolgozott nálunk.)

Koronavírus-fertőzés és menzesz

 „Még ha van is kapcsolat az oltás és a ciklus zavarai között, ez nem olyan dolog, ami hosszú távú problémát jelentene” – jelentette ki az abc7news-nak Dr. Heather Huddleston, a reproduktív endokrinológia és a meddőség szakembere, aki szerint sokkal inkább az a valószínű, hogy

az oltás miatti stressz, az alvás esetleges megzavarása, a láz mint mellékhatás vezet oda, hogy a menstruációs ciklusban változás történjen.

Hasonlóan vélekedik Dr. Vereczkey Attila szülész-nőgyógyász főorvos, a Versys Clinics orvosigazgatója.

Az oltás ciklusra gyakorolt hatásával kapcsolatban még nem tudtuk összefüggéseket találni, de talán elmondható, hogy akinek tünete, panasza van az oltás után, például láza vagy fejfájása lesz, annál várható, hogy lehet ilyen hatás, mert a vírus ellenanyaga olyan immunológiai választ vált ki, ami nyilvánvalóan a menstruációra, illetve a fájdalomra is hatással lesz” – mondta el lapunknak. Ezzel szemben, véli az orvos,

a covid az első olyan vírusfertőzés, amely után találkozhatunk menstruációs panaszokkal.

Vannak kisebb kutatások már, amelyekben a vizsgált alanyok 25 százaléka számolt be olyan változásról a menstruációjában, ami az életminőségét is megváltoztatta, például hosszabb, erősebb fájdalmasabb lett a menzesze. Ez a 25 százalék pedig nem kis szám, igaz, a betegség elmúltával a ciklusuk visszarendeződött a normális kerékvágásba. Ez év szeptemberében, Angliában, a Reproductive  BioMedicine Online-on publikált kutatásban 177 beteget vizsgáltak a covid-fertőzés alatt, és az alanyok 25 százaléka számolt be a menstruáció mennyiségének, illetve nagyjából 30 százalékuk a jellegének változásáról.”

A nőgyógyász szerint a covid, poszt-covid állapothoz egyre több tünetet kapcsolnak már, ilyen a fejfájás, az alvászavar, a mentális zavarok, és sajnos egyre inkább ismert a covid hatása a meddőségre, a férfiak szaporodási képességére, ahogy egyre több kutatás jelenik meg a terhességgel-szüléssel kapcsolatos hatásáról, a nőgyógyászati vonzatáról is. „Ez még nagyon friss dolog, és nem nagyon lehet megfelelő evidenciával bíró kutatást találni, de azt tapasztaljuk, hogy a covidon átesett pácienseknél a menzesz rendszeressége, jellege, állaga megváltozhat, illetve a menzesz előtti, progeszteron hatással összefüggő elővérzések nagyobb gyakorisággal fordulnak elő. Látjuk azt is, hogy a premenstruációs szindróma (PMS) is romlik, a görcsök és a fájdalom erősödhetnek, illetve a fájdalomcsillapítók hatása sem olyan hatású a fertőzést követően” – számol be tapasztalatairól az orvos.

Vereczkey Attila kiemeli, hogy a covid és az egyéb nőgyógyászati betegségek, mint például az endometriózis és a mióma kapcsolatára is hamarosan várhatóak kutatások, és úgy jósolja, lesz összefüggés a vírus és a páciensek állapotának romlása között. „Az endometriózis esetében, amely részben immunológiai eredetű betegség, vélhetően jelentősen hatással lesz a vírus, ugyanígy a korai petefészek-leállás szindrómában szenvedő páciensek, illetve a menopauza tüneteit észlelő nők állapotát is ronthatja a fertőzés.”

Árvai Nóra az EndoBlog.hu szakpszichológusa, az Endometriózis Lexikon szerzője szerint sok nő fél attól, hogy a vakcina hatással lehet az endometriózisra, adenomiózisra, pedig erre semmilyen kutatás nincs. Az oltásról szólva az nlc-nek elmondta, ő úgy tapasztalja, hogy az oltáson átesett nők csak a „szokásos” hatásokról számolnak be, ami az immunválasz kiváltódásával normálisan együtt jár. Dr. Heather Barthos texasi nőgyógyász szerint nem a vakcina okozza a menstruációs zavarokat, hanem az, hogy amikor zajlik az immunválasz, sokszor vagyunk lázasak 1-2 napig, ami normális reakció az oltás után. Azonban lázas állapotban sokkal jobban érzékeljük a fájdalmat, így aki ezekben a napokban éli meg a menstruáció napjait, annak ezúttal fájdalmasabb lehet a vérzése a láz miatt. A probléma az oltás és a menstruáció közötti összefüggésről szóló beszámolókkal az, hogy tudományosan nem igazolt,

egyelőre csak néhány ember önmegfigyelésén alapuló történet kering az interneten, viszont ez az olyan, egyébként is fájdalmakkal küzdő, endometriózissal élő nőkben szorongást kelthet, s akár el is tántoríthatja őket az oltás felvételétől

– hangsúlyozza a szakember, aki szerint  a menstruáció felborulása nem számít újdonságnak: a pandémia miatti fokozott stressz, a karantén, a megváltozott körülményekhez való gyors alkalmazkodás kényszere miatt eddig is sokan számoltak be a ciklus változásairól már a vakcinák megjelenése előtt is.”

Árvai Nóra szerint fontos, hogy a menstruációjuk miatt aggódó nők felkészüljenek az oltásra. „Ezt úgy lehet elképzelni, hogy gyakorlatilag »előre szólunk« a testünknek, hogy mi következik, és miért van erre szükség, kérjük a szervezetünk együttműködését. A vakcinára mint segítőtársra, barátként érdemes tekinteni, aki a  szervezettel együtt dolgozva csapatként ügyesen kialakítja az immunitásunkat a koronavírus ellen. Biztosan sokan emlékeznek még a mesefilmre, amelyben az emberi test működését belülről, megszemélyesítve mutatták be- most ezt az emléket segítségül hívva elképzelhetjük az aktívan dolgozó immunrendszer katonáinkat, akik serényen teszik a dolgukat, és örülnek, hogy a vakcina által támogatást kapnak.  Elképzeljük, hogy az oltás során és utána is minden a legnagyobb rendben zajlik, és hálát adunk a testünknek, amiért ilyen ügyesen dolgozik értünk, az egészségünkért. Aki ezzel a hozzáállással érkezik az oltásra, az esetleges oltást követő tüneteket is sokkal könnyedebben viselheti” – nyugtat meg a pszichológus.

Hasonlóan vélekedik Dr. Jen Gunter szülés-nőgyógyász a The Guardian cikkében. „Gondoljunk a lehetséges menstruációs rendellenességekre olyan oltási mellékhatásként, mint a láz. Ez annak a jele, hogy az immunrendszer aktiválódik. Ugyanúgy, ahogy a láz sem tartós, a menstruációs rendellenességek sem lesznek azok az oltás után.”

A szakemberek tehát egyetértenek abban, hogy a koronavírus-fertőzés jó eséllyel zavarja meg a menstruációs ciklust, ezért az egészségünk és a ciklusunk védelmének legjobb módja az, ha felvesszük az oltást.

A koronavírus-vakcinák mellékhatásai

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top