nlc.hu
Egészség

vitaminhiány

Multivitaminok szedése mellett is vitaminhiánnyal küzdünk – Mit tehetünk? (x)

Hiába étkezünk egészségesen, sportolunk rendszeresen vagy vásároljuk a drágábbnál drágább vitaminkészítményeket, ha szervezetünkben még sincs meg a szükséges egyensúly. A probléma még az olimpikonokat is érintheti. Póda Tamással, a SYNLAB Hungary Kft. kereskedelmi- és marketing igazgatójával beszélgettünk a lehetséges megoldásokról.

Mi a helyzet az élsportolóinkkal?

A Magyar Olimpiai Bizottsággal  való együttműködésünk 2021 januárjában  indult. Az közös munka elsődleges célja az volt, hogy a tokiói olimpiára kiutazó magyar sportolóink a lehető legjobb eredményt érjék el. A felkészülés egyik alappilléreként sportdiagnosztikai méréseket végeztünk el náluk; ezt úgy kell elképzelni, hogy míg egy általános laborvizsgálaton 50-60 paramétert néznek, mi személyre szabottan akár 100 különböző paramétert is vizsgáltunk. Hasonló vizsgálatokkal segítettük a paralimpikonjainkat is, valamint a pekingi téli olimpiára való felkészülésben is segítünk több versenyzőnek.

Milyen eredményeket kaptak?

Póda Tamás

Póda Tamás

Meg szerettük volna tudni, hogy a sportolók szervezetét milyen szinten zsákmányolja ki az edzés és a versenysportolói életmód. Legtöbbüknél sajnos bebizonyosodott, hogy még ők is ásványianyag- és vitaminhiánnyal küzdenek. Ugyan a problémát gyorsan lehetett orvosolni megfelelő táplálkozással és táplálékkiegészítéssel, így még időben megtörtént a beavatkozás. Számos pozitív visszajelzés érkezett sportolóinktól, hogy ezután jobban tudják húzni az evezőt a vízen, jobban tudnak koncentrálni és gyorsabban regenerálódnak. A kardcsapattal dolgoztunk együtt, a vízilabda területén mind férfi, mind női vonalon, valamint a Magyar Kajak-Kenu Szövetség sportolóival: mondhatjuk, hogy 10 fölötti éremhez van közünk.

Hogyan lehet ezeket a pozitív eredményeket általánosítani?

Akár egy életmódváltóról, akár egy amatőr sportolóról vagy egy teljesen átlagemberről beszélünk, mindnyájunknál az a mérce, hogy elérjük-e azokat a sikereket, amelyeket kitűztünk. Ez lehet az, hogy egészségesebbek legyenek a paramétereink, hogy le tudjuk futni azt a távot, amit kitűztünk magunk elé, hogy súlyt növeljünk vagy épp csökkentsünk. Ezek a laborvizsgálatok mindegyikhez hozzásegítenek. Úgy gondolom, hogy ha valamikor, akkor most van esélye a társadalomnak elgondolkodni egy egészségtudatos és preventív hozzáálláson. Az elmúlt időszakban előtérbe kerültek a különböző vizsgálatok, legalább ezt megtanultuk ebben a borzalmas pandémiás helyzetben, hogy mit jelent és miért fontos elvégeztetni egy laborvizsgálatot.

Hogyan tudnak ezek segíteni?

Ha valaki elkezd egy diétát, honnan tudja, hogy a szervezete fel van-e készülve rá? Honnan tudja egy futó, hogy elég-e vennie egy méregdrága futócipőt? Ha végeztetne előtte egy laborvizsgálatot, az megmondaná neki, hogy egyáltalán a szervezete aktuális állapota adott-e céljának eléréséhez. Aki súlyt akar csökkenteni, annak a vizsgálat megmutatná, hogy vannak-e bizonyos vitamin hiányosságai, amely miatt az anyagcseréje nem működik rendesen, és ezáltal a súlyvesztés sem lesz sikeres.

Az élsportolóknál levont következtetéseket hogy lehet a hétköznapi életbe átültetni?

Nyilván egy olimpikon szervezetének terhelése teljesen más, mint egy átlagemberé, de a saját célkitűzésünk ettől függetlenül pontosan ugyanúgy ki tudja zsigerelni a szervezetünket. Arra próbálunk megoldást nyújtani és abban próbáljuk segíteni a hozzánk forduló pácienseket, hogy a saját sikereiket el tudják érni. Hiszen, azon túl, hogy megvesszük a méregdrága biciklit, futócipőt és rengeteget költünk táplálékkiegészítőkre és vitaminokra, nem feltétlenül figyelünk rá, hogy ezek valóban hasznolsulnak-e.

Mi jellemző ránk, magyarokra, ami az általános egészségi állapotunkat illeti?

Magyarország Európa leginkább elhízott országa. Ebből azért következtethetünk arra, hogy nem vagyunk túl egészséges társadalom. Nyakra főre vásároljuk a C vitamint, de nem tudjuk, hogy valóban felszívódik-e, ezáltal azt sem tudjuk, hogy milyen dózisban kellene szednünk.  Sokan nem tudják, hogy a D vitamin egy hormon, és zsírban szívódik fel. Sőt, sok embernek fel sem szívódik tabletta formájában, nekik valamilyen vitaminkenőcsre lenne szükségük. Az is lehet, hogy valakinek nem napi 2 ezer egységet kellene szednie, hanem 15 ezret. Nem tudjuk ezeket a válaszokat, amíg nem vizsgáltatjuk ki magunkat.

Fotó: Profimedia

Fotó: Profimedia

Mi erre a megoldás?

Ha az ember felméri a vitaminháztartását, akkor tudni fogja: hol tart azon az úton, amelyen szeretne végigmenni. Nem fogják olyan meglepetések érni, hogy szedi a multivitamint, mégsincs rendben a vitamin-háztartása. Ráadásul nagyon hamar rengeteg pénzt el lehet költeni, hiszen a vitaminkészítmények nem olcsók. Ha az ember tudatosabban használja a pénzét, természetesen gazdasági szempontból is megéri utánajárni a dolgoknak, emellett pedig azzal a hatalmas előnnyel is jár, hogy tisztában leszünk saját testünk állapotával. Nálunk van lehetőség online foglalható, személyre szabott konzultációra is vizsgálat előtt és utána egyaránt.

Miből áll ez?

Ez egy félórás beszélgetés, ahol szakértőink segíthetnek a megfelelő vizsgálatok kiválasztásában, vagy akár egy laboreredmény kiértékelésében. Hogy miért van erre szükség? Mert, ha belegondolunk, valószínűleg egy olimpiai kajakosnak nem ugyanannyi vitaminra van szüksége, mint egy átlagembernek, ám a laborvizsgálat határértékei mégis ugyanazok lesznek, hogyha ők ketten ugyanabból a nemből és korosztályból kerülnek ki. Elérhetőek bizonyos vitamincsomagjaink és az úgynevezett okosleletünk is, amelynek segítségével összesen 11 betegségcsoport rizikóját tudjuk megmondani. Egy egyszerű vérképből egy mesterséges intelligencia különböző számításokkal előállítja azt az információt, hogy kinek milyen betegségcsoportra milyen esélye van.

Mikor lehet fontos ez?

Magyarországon igencsak elterjedt az időskori diabétesz, a magas vérnyomás, a rákos megbetegedések illetve a különböző belgyógyászati problémák. Ha ezeket mind időben észrevesszük, meg tudjuk előzni, sokkal kevesebb kezelésre és gyógyszerre lesz szükségünk, és a megbetegedések is sokkal enyhébb tünetekkel fognak járni. Ennek ismeretében tudatosan készülhetünk rá, tudunk változtatni az életmódunkon. Ha valaki tudatosan él, az élete minden területére pozitívan fog hatni ezen információk ismerete. Elkerülheti a fáradtságot, energiadúsabb, vidámabb életet élhet, még az őszi – téli időszakban is, amikor gyakoribb a szorongás és a depresszió.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top