nlc.hu
Egészség

100 napig volt kórházban az anya, túlélte a koronavírust

Családjával karácsonyozhat az anya, akinek műtüdővel mentették meg az életét

Kisebb csoda, hogy a műtüdőre kötött édesanya túlélte a Covidot, és karácsonyra hazaengedték.
Branül egy beteg kezében a kórházban

Még az orvosok szerint is kisebb csoda, hogy Autumn Carver a családjával együtt ünnepelheti a karácsonyt, korábban ugyanis élet és halál között lebegetett a koronavírus miatt.

A 35 éves Indiana állambeli nő a harmadik gyerekével volt várandós, amikor megfertőződött a koronavírussal. Augusztusban került kórházba, majd 33 hetes terhesen sürgősségi császármetszéssel segítették világra a babáját.

Kisfia, Huxley egészségesen született, ám édesanyja két hónapig nem láthatta. Röviddel a szülés után az asszonyt ECMO-gépre, azaz műtüdőre helyezték, olyan súlyos állapotba került. Körülbelül két hónapig volt a gépen, amely a testen kívülre vezetett vér oxigéntelítésére és a szén-dioxid eltávolítására szolgál.

Október végére javult annyit az állapota, hogy levehették a műtüdőről, ekkor láthatta először a kisfiát, és hosszú idő után 5 és 4 éves lányaival is találkozhatott. Férje mindvégig mellette volt a kórházi kezelés során, a nagyszülők sokat vigyáztak a gyerekekre. Az orvosok többször mondták a férjének, hogy felesége nem biztos, hogy túléli. Végül december 1-jén hazaengedték, képes volt egyedül kisétálni a kórházból, és oxigénre sem volt szüksége.

Nem találok rá szavakat, hogy az egész családom végre újra egy fedél alatt lehet. A boldogság és öröm szavak nem fejezik ki eléggé, amit valójában érzek. Mindannyian annyira boldogok vagyunk, hogy együtt lehetünk, különösen most, karácsony előtt

– mondta Carver elérzékenyülve.

Ankit Bharat, a Northwestern kórház mellkassebészetének vezetője, Carver kezelőorvosa azt mondta: a nő felépülésére nagyon is helyénvaló a „csodás” szó. Hozzátette, hogy Carver tüdőkapacitása jelenleg csupán 40 százalékos, és nem is lesz már olyan, mint a betegség előtt, viszont képes lesz teljes életet élni.

Carver most a felépülésére koncentrál, és a betegség hatására teljesen átértékelte a mindennapjait: sokkal jobban értékeli a családjával együtt töltött pillanatokat, mint valaha, és gyakrabban mondja nekik, hogy mennyire szereti őket.

(GMA)

(Kiemelt kép: illusztráció, fotó: Pexels/Anna Shvets)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top