nlc.hu
Egészség

Batten-kórban szenvedő 5 éves

Rohamtempóban gyűjtik az élményeket a demenciában szenvedő 5 éves kisfiúnak

Isaacnek rosszak az életkilátásai és egyre gyorsabban romlik az állapota. A családja azon igyekszik, hogy minél több boldogság jusson neki.

Versenyt fut az idővel a brit Isaac Tilley családja. Az ötéves kisfiúnál demenciát diagnosztizáltak az orvosok, a felejtésen túl a szervezet egyre jobban leépül, várhatóan elveszti látását és járni sem fog tudni. Az orvosok szerint a Batten-kórban szenvedő Isaac nem éli meg a tinédzserkort.

Pokoli lehet a szülőknek, hogy tudják, egyszer elfogy az idejük (Illusztráció: Pexels.com)

Pokoli lehet a szülőknek, hogy tudják, egyszer elfogy az idejük (Illusztráció: Pexels.com)

Hároméves volt, amikor az első görcsroham jelentkezett, tíz nappal később, egy újabb roham után epilepsziát állapítottak meg nála. Utólag szülei egyetlen figyelmeztető jelről beszélnek, a megkésett beszédfejlődésről, egyébként addig Isaac úgy fejlődött, mint a kortársai.

Végül Batten-kórt diagnosztizáltak a kisfiúnál és közölték a szülőkkel, hogy a gyermekkori demenciának is nevezett betegség jócskán lerövidíti a betegek várható élettartamát. Addig ráadásul fokozatosan elveszítik minden képességeiket, megvakulnak, megbénulnak.

Így most Isaac családja igyekszik minél több élményt nyújtani a kisfiúnak, hogy legyenek emlékei, ha majd nem fog látni és amíg lehet, boldognak tudják a gyermeküket.

Isaac jelenleg enzimpótló terápiát kap, amelyet kéthetente adnak be agyinfúzióval – de a szülei attól tartanak, hogy ezt elveszik, mivel ez olyan drága gyógyszer. Beszéde a diagnózis felállítása óta hanyatlott, továbbra is görcsrohamai vannak, és nehezen tud járni támogatás nélkül – írja a Metro című lap.

A betegséget meggyógyítani egyelőre nem tudják, legfeljebb lassítani és rengeteget számít egy időben észrevett diagnózis.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top