nlc.hu
Egészség

Orrdugulás elleni praktikák

Gyors segítség orrdugulás ellen – a legtutibb praktikák

Az orrdugulás kellemetlenségei rányomhatják a bélyeget mindennapjainkra, ezért érdemes lehet kipróbálni néhány egyszerű, de annál hatásosabb praktikát.

Amikor egy ideje már nem érezzük az illatokat, sem az ízeket, frusztrálttá válhatunk, és mindent megtennénk azért, hogy mihamarabb rendbe jöjjünk. Vegyük fel a harcot az orrdugulás ellen, mi most ebben segítünk!

Duguláshárító csodakeverék

A titok: gyömbér, méz, citrom. A gyömbér az egyik leghatékonyabb természetes gyógymód, ha az eldugult orrban szeretnénk szabaddá tenni a levegő áramlását, és különösen ütős, ha mézzel és citrommal kombináljuk. Készítsünk belőle csupa vitamin teát – nemcsak az orrjáratokon segíthet, de egész szervezetünkre jó hatással lehet.

Tipp: az almaecet nátha esetén is segíthet. 2 evőkanál almaecetet keverjünk el 1 evőkanál mézzel, és kanalazzuk be! Ha ezt naponta 2-3 alkalommal megismételjük, könnyebben megszabadulhatunk meg a letapadt orrváladéktól.

Orrdugulás elleni házi praktikák

Fotó: Getty Images

Orrspay

Nátha idején az orrnyálkahártyánk kiszárad, és az apró erek, amelyek behálózzák a nyálkahártyát, kitágulnak. Ilyenkor tapasztaljuk azt, hogy az orrváladék pang, vagyis hiába próbálkozunk, nem tudjuk kifújni az orrunkat. A kétkomponensű orrspray egyrészt segít feloldani a váladékot, ezzel szabaddá teszi az orrjáratot, így újra kapunk levegőt, másrészt összehúzza az orrnyálkahártya ereit, csökkentve ezzel a duzzanatot.

Figyelem! Ajánlott tartósítószer-mentes orrsprayt választani, mert a tartósítószer károsítja az orrnyálkahártyát és hozzájárul az orrspray-függőség kialakulásához.

Illóolajokkal az orrdugulás ellen!

Ha nehezen kapunk levegőt, az illóolajokat is segíthetnek. A leghatékonyabbak között tartják számon a borsmentát, a levendulát, de a teafaolaj is erős fertőtlenítő hatással rendelkezik. Mindegyiket csepegtethetjük inhalálásra szánt vízbe, de a fürdővizünkbe és a szobai párologtatóba is adagolhatunk 2-3 cseppel. Amikor náthásak vagyunk, és eldugult az orrunk, a levegő párásítása fontos. Így, ha még az említett illóolajokkal is felturbózzuk a vizet, az orrnyálkahártyának is jót tehetünk, hiszen mindegyik nyákoldó hatással rendelkezik.

Eukaliptusz

Az eukaliptuszolaj többféle módon is segíthet az eldugult orron: használhatjuk például párologtatóban, de még hatékonyabb lehet, ha arcunkat gőzöljük vele. Ráadásul vérkeringést fokozó és nyugtató hatással is bír.

Inhalálás

Az eldugult orr egyik ismert otthoni gyógymódja az inhalálás. Tény, nem a legkellemesebb megoldás, és helyhez kötött, de ha éppen az ágyat nyomjuk, kipróbálhatjuk: cseppentsünk 2-3 csepp eukaliptusz olajat 1 liter kamillateába, majd hajoljunk a meleg – de nem forró – vízgőz fölé. A fejünkre pedig terítsünk törölközőt, hogy jobban átjárja az orrjáratokat a páradús levegő.

Akik szereik a hagymát

A vöröshagymának és a fokhagymának mikrobaölő hatása van, emellett a bennük található csípős anyagok segítenek „kidugítani” az orrot és feloldani a váladékot. Egy edényben forraljunk vizet, dobjunk bele egy fej apróra vágott vöröshagymát. Hagyjuk öt percig forrni, majd egy kicsit hűlni. Ezután gőzöljünk a hagymás főzettel legalább 5-10 percen át. A fokhagymagerezdeket zúzzuk össze, keverjük hozzá mézet, és így együk meg.

(Nyitókép: Getty Images/ Cecilie_Arcurs)

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top