nlc.hu
Egészség

Orrdugulás kezelése

Hatékony, és gyors segítség az orrdugulás kezelésére

Az orrdugulás kevésbé kellemes, ami rányomhatja a bélyegét a mindennapjainkra. Ezért is érdemes kipróbálni néhány egyszerű, gyors, de annál hatásosabb praktikát.

Az orr belsejét nyálkahártya borítja. Ha ez gyulladásba kerül, akkor kétszeresen is akadályozottá válik a légzés orron át. Egyrészt azért, mert a gyulladás duzzanattal jár, ami szűkíti, vagy akár el is zárhatja a levegő útját. Másrészt azért, mert az ilyenkor termelődő nagy mennyiségű, gyakran sűrű váladék ugyancsak nehezíti az orron át történő levegővételt.

Így lélegezzünk fel minél előbb: duguláshárító csodakeverék

A titok: gyömbér, méz, citrom. A gyömbér az egyik leghatékonyabb természetes gyógymód, ha az eldugult orrban szeretnénk szabaddá tenni a levegő áramlását, és különösen ütős, ha mézzel és citrommal kombináljuk. Készítsünk belőle csupa vitamin teát – nemcsak az orrjáratokon segíthet, de egész szervezetünkre jó hatással lehet.

Hatékony módszer az orrdugulás kezelésére

Fotó: Getty Images/Choreograph

Orrspay

Nátha idején az orrnyálkahártyánk kiszárad, és az apró erek, amelyek behálózzák a nyálkahártyát, kitágulnak. Ilyenkor tapasztaljuk azt, hogy az orrváladék pang, vagyis hiába próbálkozunk, nem tudjuk kifújni az orrunkat. A kétkomponensű orrspray egyrészt segít feloldani a váladékot, ezzel szabaddá teszi az orrjáratot, így újra kapunk levegőt, másrészt összehúzza az orrnyálkahártya ereit, csökkentve ezzel a duzzanatot. Ami nagyon fontos az orrspray-k esetében: a betegtájékoztatóban leírt módon vagy ideig használjuk őket!

A mindent megoldó tengervíz

A sós tengervíz az egyik leghatékonyabb és legkíméletesebb módszer az orrdugulás megszüntetésére, amely azonnali eredményt hoz – vagyis újra kapunk majd levegőt. A tengeri sós oldatot tartalmazó orrspray-k bármelyik patikában beszerezhetőek!

Párásítás felsőfokon!

A pára jót tesz az elgyötört nyálkahártyának: ha nem marad száraz a szoba levegője, az segít abban is, hogy ne száradjon ki az orr nyálkahártyája. Hatékonyan párásíthatunk például azzal, ha egy tál vízbe kamillát teszünk némi mentollal, és az egészet a radiátorra helyezzük.

Aromaterápiával az orrdugulás ellen

Az aromaterápia is hatékony segítség a bajban: az eukaliptusz, a levendula vagy a borsmenta olajából néhány cseppet tegyünk a fürdővízbe – de ha a szobában hagyjuk párologni, nemcsak a helyiségnek lesz kellemes illata, hanem a levegő is nedvesebbé válik, ami szintén hozzájárulhat az orrüregek tisztulásához.

A házi patika elmaradhatatlan kelléke: almaecet

Keverjünk el két evőkanál almaecetet két deciliter meleg vízben, majd keverjünk hozzá egy kiskanál mézet is. Ezt a keveréket igyuk naponta háromszor legalább öt napon keresztül. Az almaecet segít fellazítani a felgyülemlett váladékot, így könnyebben megszabadulhatunk tőle.

Megfelelő mennyiségű folyadékbevitel

A megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztása elengedhetetlen a szervezet megfelelő működéséhez. A szakemberek szerint napi 2,5-3 liter folyadékot kell inni egy nap, ez alól a téli napok sem kivételek. Másrészt a megfelelő mennyiségű folyadékbevitel nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a nyálkahártya kellően nedves maradjon, és a termelődő váladéktól is könnyebben megszabadulhassunk.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top