nlc.hu
Egészség

Így kezeld a makacs orrdugulást

Lélegezz fel: így kezeld a makacs orrdugulást

Ha nem kapunk levegőt az orrunkon keresztül, az nemcsak kényelmetlen érzés, de a szánk és a torkunk is kiszárad tőle.

Az orr belsejét nyálkahártya borítja. Ha ez gyulladásba kerül, akkor kétszeresen is akadályozottá válik a légzés orron át. Egyrészt azért, mert a gyulladás duzzanattal jár, ami szűkíti, vagy akár el is zárhatja a levegő útját. Másrészt azért, mert az ilyenkor termelődő nagy mennyiségű, gyakran sűrű váladék ugyancsak nehezíti az orron át történő levegővételt.

Lélegezz fel a makacs orrdugulás ellen

Fotó: Getty Images

Kezeld okosan az orrdugulást!

Az orrcseppek vagy orrspray-k nagyon sokat segíthetnek a megfázás-, influenza- vagy allergiaszezon idején. Viszont nagyon fontos, hogy a betegtájékoztatóban leírt módon vagy ideig használd őket!

Aromaterápiával az orrdugulás ellen

Az aromaterápia is hatékony segítség a bajban: az eukaliptusz, a levendula vagy a borsmenta olajából néhány cseppet tegyél a fürdővizedbe – de ha a szobában hagyod párologni, nemcsak a helyiségnek lesz kellemes illata, hanem a levegő is nedvesebbé válik, ami szintén hozzájárulhat az orrüregek tisztulásához.

Párásítsd a levegőt!

A pára ugyanis jót tesz az elgyötört nyálkahártyának: ha nem marad száraz a szoba levegője, az segít abban is, hogy ne száradjon ki az orr nyálkahártyája. Hatékonyan párásíthatsz például azzal, ha egy tál vízbe kamillát teszel némi mentollal, és az egészet a radiátorra helyezed.

A forró fürdő mindenre gyógyír

Az orrfolyás megszüntetése érdekében már egy 20 perces forró fürdő is csodákra képes, főleg keserűsó alkalmazása mellett. A sós pára hozzájárul az orrod kitisztulásához, a meleg fürdő pedig elősegíti a gyógyító alvást.

Orrfújás, de helyesen!

Fújd olyan sűrűn az orrod, ahogy csak tudod, de ügyelj a helyes technikára! Ha túlzottan erősen fújod az orrod, abból semmi jó nem származik! A szakemberek szerint a helyes módszer, ha egyik orrlyukat befogod, a másikat pedig finoman kifújod.

Meleg ételek, környezet

A kellemes meleg javítja az orr vérkeringését és lehetővé teszi az immunrendszer számára, hogy hatékonyabban tudja leküzdeni a kórokozókat. Egyébként a fűszeres ételek is nagyon hasonló hatást fejtenek ki, és a különféle összetevők révén megtisztíthatják az orrot. 

Fontos! Az orrdugulásnak körülbelül egy héten belül meg kell szűnnie. Ha az inhaláció és az egyéb kezelések ellenére sem javulnak a tünetek, illetve vissza-visszatérnek vagy állandósulnak, akkor mindenképpen fordulj orvoshoz.

(Nyitókép: Getty Images/ damircudic)

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top