nlc.hu
Egészség

Kisbaba, akit nem lehet lerakni

Betegsége miatt egész nap anyukája ölében van ez a kisbaba

A kis Blake-et gyakorlatilag egy pillanatra sem lehet letenni egy ritka neurológiai rendellenesség miatt.

Az ötgyerekes Charlene Stewart mindössze 16 hetes terhes volt, amikor az orvosok közölték vele, kisbabája nyitott gerinccel fog születni. A vizsgálatok azt mutatták, hogy hatodik gyermeke gerince nem fejlődik megfelelően. A nőben és párjában fel sem merült, hogy megszakítsák a terhességet.

„Tudtuk, hogy bármilyen kihívással néz szembe Blake, amikor megszületett, szeretni fogjuk, és bármit megteszünk érte” – mondta az anya a The Mirrornak.

Születése után azonnal meg is műtötték a kis Blake-et, hogy lezárják a gerinccsatornáját. A babának további hét műtétje volt és három hónapot töltött kórházban, amíg elég idős lett ahhoz, hogy egy söntöt ültessenek a gerincébe.

Blake-et folyamatosan mozgatni kell (Illusztráció: Pexels.com)

Blake-et folyamatosan mozgatni kell (Illusztráció: Pexels.com)

Blake már otthon van, de nincs könnyű helyzetben. Egyedül képtelen ülni, állni, katéterezni kell, ráadásul a mozgatását is folyamatosan segíteni kell. A kisfiút még álmában is rendszeresen átmozgatják, hogy elkerülje a felfekvéseket. „Lábizmai csak részben fejlettek, így fel tudja emelni a lábát, de nincs ereje ahhoz, hogy újra leengedje.

Charlene  csatlakozott a nyitott gerinccel (spina bifida) született gyerekeket nevelő szülők támogató csoportjához, és hallott a gerincstimulációról, amely nagyobb esélyt ad Blake-nek az izmok fejlesztésére. A csoportba tartozó anyukák közül néhányan hat hónaptól egy évig csinálták ezt, és „óriási előrelépést” tapasztaltak – magyarázta.

Sok ilyen gyerekről mondták már, hogy soha nem fognak járni vagy mozogni, de Charlene azt mondja, hogy a Blake-kel elért eredmények „sok reményt adtak neki”.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top