nlc.hu
Egészség

Bordatörés köhögés miatt

Négy bordája is eltört a kínai nőnek egy durva köhögőroham miatt

Fűszeres ételeket evett, akkor kezdett köhögni.

Egy fiatal kínai nő a közelmúltban kórházban kötött ki több bordatöréssel. Sérülését nem egy baleset következtében szerezte, hanem azért, mert fűszeres ételeket fogyasztott, és köhögőrohamot kapott.

Nagyon-nagyon szélsőséges esetekben ugyanis a fűszeres ételek okozta köhögés valóban csonttörést okozhat. Példaként itt van ez a kínai nő Sanghajból, aki túl sovány és gyengén fejlett izomzata miatt nem kevesebb, mint négy bordáját törte el köhögés közben a fűszeres ételek miatt.

A Huang vezetéknévre hallgató nő állítólag éles reccsenést hallott a mellkasából, és azonnal fájdalmat kezdett érezni, amikor lélegzett és beszélni próbált. „Először azt hittem, agyvérzés vagy ilyesmi, nem számítottam a fájdalomra – mondta Huang. – Még járni sem tudtam.”

Huangnak sikerült eljutnia egy helyi kórházba, ahol egy CT-vizsgálat kimutatta, hogy négy bordája eltört. Miután meghallották a nő történetét a köhögéséről, az orvosok csontsűrűség-vizsgálatot végeztek el rajta, amelynek értékei normálisnak bizonyultak. A nő megvizsgálása és további vizsgálatok elvégzése után egy mellkassebész arra a következtetésre jutott, hogy a csonttörést rossz izomzata okozta.

„A bordái jól láthatók a bőr alatt. Nincs izom, amely megtámasztja a csontot, így köhögés közben könnyen eltörhetnek a bordái” – mondta az orvosa, hozzátéve, hogy ha nem tesz valamit ellene, valószínűleg a jövőben hasonló töréseket szenved majd el.

A fiatal nő elmondta, hogy 171 cm magas és mindössze 57 kg a testsúlya, és bevallotta azt is, hogy rendkívül vékony felsőteste van. Most pihennie kell, és egy hónapot el kell töltenie a törzse köré csavart gyógyfűzővel, de utána azt tervezi, hogy hízik és növeli izomtömegét.

Mi okozhat még hirtelen csonttörtést?

Az orvosok nem véletlenül végeztek csontsűrűség vizsgálatot Huangon. 40 éves kor fölött ugyanakkor egyre nagyobb az esélye a csontritkulás kialakulásának. Számos oka lehet, amiért a csontok sűrűsége csökken, és amiért törékenyebbé, és kevésbé ellenállóvá válnak. Ilyen például

  • a hormonszint változása – a menopauzát követően a nőknek rendszeresen meg kellene nézetniük a csontsűrűséget
  • a tesztoszteron hormon alacsony szintje a férfiaknál fokozza a csontritkulás veszélyét
  • a D-vitamin, a kalcium-, a magnézium-, vagy a kálium hiánya a szervezetben
  • emésztési problémák, gyomorbetegségek is növelhetik a kockázatot
  • pajzsmirigy rendellenességek
  • a csontvelő betegségei
  • ízületi gyulladások
  • autoimmun megbetegedések
  • mellékvese működési problémái
  • a cukorbetegség
  • de még a depresszió is hozzájárulhat a csontok állapotának romlásához.

Az életkor előrehaladtával a csontok könnyebben törhetnek, de nehezebben gyógyulnak és regenerálódnak. Kórosabb esetekben akár egy hirtelen tüsszentés vagy köhögés is okozhat bordatörést, csigolya-összeroppanást. Bizonyított, hogy a dohányzás, a túlzott alkoholfogyasztás is erősen kihat a csontok állapotára, így a csontritkulás esélyét jócskán növelik.

 

bordák csontváz

Fotó: Unsplash

(via)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top