nlc.hu
Egészség

Ennek a vitaminnak a hiánya is okozhatja az izmok leépülését

Ennek a vitaminnak a hiánya is okozhatja az izmok leépülését

Az évek előrehaladtával még lényegesebb, hogy pótoljuk az esszenciális vitaminokat és egyéb tápanyagokat.

A Calcified Tissue International and Musculoskeletal Research folyóiratban publikált tanulmány egy olyan kutatást elemez, amelyben 3205, 50 éves, illetve annál idősebb brit felnőtt vett részt. A vizsgálat elején a résztvevők még nem veszítettek a koruk miatt az izomtömegükből.

Négy év elteltével aztán újra megvizsgálták őket, és rámutattak: azok, akiknél D-vitamin-hiány jelentkezett, 70%-kal nagyobb valószínűséggel szenvedtek izomvesztéstől. Emellett ráadásul arra is rámutattak, hogy azok, akik nem szedtek valamilyen D-vitaminnal dúsított étrend-kiegészítőt, nagyobb arányban tapasztalták a csontritkulás kellemetlenségeit.

Vitaminhiány hatása

(Fotó: Getty Images/Galina Zhigalova / EyeEm)

Dr. Jacob Hascalovici, a Clearing főorvosa a következőkre hívja fel a figyelmet: „Mindannyiunknak fokozottan oda kell figyelnünk a D-vitamin-szintünkre az életkor előrehaladtával, mivel a D-vitamin hozzájárul az egészséges csontok és izmok megőrzéséhez. Ha elveszítjük erőnlétünket vagy izomtömegünket, könnyebben eleshetünk, könnyebben és súlyosabban megsérülhetünk, de lassabban is gyógyulhatunk fel. Amint azt a tanulmány is említi, a D-vitamin-bevitel és a rendszeres testmozgás egyaránt számít.”

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top