nlc.hu
Egészség

Kontaktlencsében aludt, húsevő parazita támadta meg

Kontaktlencsében aludt, húsevő parazita támadta meg a szemeit

A fiatal férfi látását valószínűleg csak a szaruhártya-átültetés mentheti meg, azonban egyelőre ezt a műtétet sem tudják elvégezni rajta.
Kontaktlencse tartó

A 21 éves floridai Mike Krumholz tavaly december 19-én, egy fárasztó munkanap után nagyjából 40 percre lefeküdt aludni. A kontaktlencséit azonban erre az időre nem vette ki, amivel bizony élete talán legnagyobb hibáját követett el.

A fiatal férfi saját bevallása szerint néha máskor is elfelejtette kivenni a kontaktlencséit, ám eddig legfeljebb kissé bepirosodtak emiatt a szemei. Ezúttal azonban nem úszta meg ennyivel. Amikor felébredt az alig háromnegyed órás szundításból, irritációt érzett a szemeiben, ezért azonnal eltávolította a kontaktlencséket és azt hitte, ezzel meg is oldotta a problémát. Másnap reggel aztán újra betette a lencséket és baseballozni ment, azonban érezte, hogy valami nincs rendben a szemeivel, ezért orvoshoz fordult.

A szemész alaposan megvizsgálta és ő is látta, hogy valami nem stimmel, azonban nem tudta rögtön felállítani a helyes diagnózist. A szemei állapota azonban egyre inkább romlott, ezért nagyjából egy hónapon keresztül orvostól orvosig járt, mire kiderült: úgynevezett acanthamoeba keratitis, egy ritka húsevő parazita támadta meg. Az Amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ szerint a parazita rendkívül ritka, a fejlett országokban minden 33 millió kontaktlencse viselőből egyet érint. 

@eyedocontiktok Sleeping in your contacts, even for a nap, can mess with you long term. Shoutout to this creator for helping spread awareness @mikekrumholz13 #optometry #acanthamoebakeratitis #cornealulcer #contactlenses ♬ original sound - Eye Doc on TikTok

Krumholz szemeiben azonban a parazita súlyos károkat okozott. A látása jelentősen megromlott és folyamatos fájdalommal él.

„A fájdalom a szemem hátsó részéből jön, majd egészen felfelé  és lefelé is kisugárzik. Olyan, mint egy állandó sokk, állandó fájdalom. Elég büszke vagyok a fájdalomtűrő képességemre, de már ordítoztam is a fájdalomtól.”

Gyerekfelügyelői munkáját is fel kellett adnia, jelenleg a szülei segítségére és anyagi támogatására szorul. 

„Nagyon-nagyon furcsa, hogy nem találkozhatok emberekkel. Nem akarod, hogy sajnáljanak, csak úgy akarsz élni, mint egy 21 éves főiskolás” – mondta.

Elképzelhető, hogy a férfinak szaruhártya-átültetésre lesz szüksége, azonban a beavatkozás egyelőre nem végezhető el rajta. 

„A szemem túlságosan gyulladt ahhoz, hogy emberi szövetet ültethessenek át, a testem most nem fogadná be, és újabb transzplantációra lenne szükségem, így a helyzet egyre rosszabb és rosszabb lenne.”

Krumholz azért állt nyilvánosság el a történetével, mert szeretné felhívni a figyelmet a kontektlencsében alvás veszélyeire, hogy más ne járjon úgy, ahogyan ő. 

via

(Nyitókép: Getty Images)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top