nlc.hu
Egészség

Fiúgyerekek hatása az öregedésre

Gyorsabban öregszel, ha fiad van

A kutatók azt vizsgálták, hogy a fiúgyermekek nevelése hogyan hat a szülők kognitív képességeire, és igen érdekes eredményeket kaptak.

Egy tanulmány szerint gyorsabban öregszenek azok a szülők, akik fiúgyermeket nevelnek.

A National Library of Medicine által közzétett tanulmány, röviden összefoglalva, azt vizsgálta, hogy van-e valamilyen kapcsolat a szülők hosszú távú egészségi állapotának alakulása és a fiúgyermekek száma között.

A kutatók a kognitív alapszinteket és a kognitív hanyatlás mértékét elemezték 13 222, 50 éves vagy annál idősebb, minimum egy gyermekkel rendelkező felnőttnél. Ebből a mintából a szülők 82,3 százalékának volt legalább egy fia, és a válaszadók 61,6 százaléka nő volt. Nemcsak azt vizsgálták, hogy az egyes résztvevőknek hány és milyen nemű gyermekük van, illetve a kognitív szintjüket, de egy sor szociodemográfiai tényezőt is figyelembe vettek.

Szülők fiúgyerekkel

Fotó: Getty Images

A tanulmány gyakorlatilag arra a következtetésre jutott, hogy a fiúgyermekek nevelése valójában hosszú távú negatív hatásokkal jár a szülőkre nézve. Azoknál a szülőknél ugyanis, akiknek legalább egy fiuk volt, a kognitív képességek meredekebb hanyatlását tapasztalták, mint azoknál, akiknek egyáltalán nem volt fiuk. Emellett kiderült az is, hogy a több fiúval rendelkező szülőknél még gyorsabb volt a kognitív képességek hanyatlása azokhoz a szülőkhöz képest, akiknek csak lányaik voltak.

Bár a szakértők nem tudták teljesen pontosan meghatározni, hogy miért és hogyan történik ez – a tanulmány eredményei arra engednek következtetni, hogy az összefüggés mögött inkább életmódbeli, mintsem biológiai tényezők állnak.

A tanulmány azt is megállapította, hogy a fiúgyermekek hatása a szülők öregedésére nem korlátozódik egy adott nemre, mivel az eredmények az anyák és az apák körében is hasonló mintázatot mutattak.

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top