nlc.hu
Egészség

Egy betegség miatt szakított a szerelmes, malajziai pár

Szakított egy malajziai pár, mert mindketten ugyanabban a betegségben szenvednek

Egy súlyos betegség miatt döntöttek úgy, nem folytatják együtt tovább.
malajziai lány ül az óceánparton.

Egy malajziai orvospár nemrégiben felbontotta eljegyzését, miután kiderült, hogy mindketten a thalassemia hordozói,  ami egy olyan vérbetegség, amely a szülőkről a gyermekre szállhat, és rendszeres vérátömlesztést igényelhet.

A thalassaemia a hemoglobin globin láncát érinti, amely során a szervezet nem képes normális hemoglobin előállítására, ennek következtében vérszegénység (hemolítikus anaemia) alakul ki. A betegségcsoport Magyarországon, legalábbis súlyos formában, nagyon ritka. Enyhe formában azonban nálunk sem ritka a betegség. Európában a mediterrán országokban gyakori, innen ered az elnevezés, a „tenger” görög megfelelőjéből.

(Forrás)

Bár Dr. Farra Diana tudta, hogy vőlegénye hordozza a kóros gént, csak az eljegyzésük után derült ki, hogy sajnos ő is beteg.

A pár hónapokig vitatkozott a jövőjükről, majd meghozták a nehéz döntést, hogy inkább szakítanak, minthogy vállalják annak a 25 százalékos kockázatát, hogy a gyermekük is a thalassemiás lesz.

A thalassemia majorban szenvedőknek havonta szükségük lehet vérátömlesztésre, és a jelenleg egyetlen lehetséges gyógymódhoz csontvelő-átültetésre lenne szükség” – mondta Dr. Farra a Today Onlinenak, aki azt is elmondta, hogy a kórház gyermekgyógyászati osztályán végzett munkájuk során mindkettőjüknek első kézből volt tapasztalata arról, milyen a transzfúzió függő talasszémiás gyermekek élete.

Egy Instagram sztoriban Dr. Ashraff  azt írta búcsúzóul:

Köszönöm az elmúlt egy évet. Olyan szép emlék volt, amit mindig a szívemben fogok őrizni. Téged megismerni a legjobb dolog volt, ami valaha történt velem.

De Isten terve jobb. Soha nem (gondoltam), hogy (megtudjuk), hogy mindketten (thalassemia) hordozók vagyunk. Próbáltam, sírtam. De most kész vagyok arra, hogy elengedjelek”

A netezők a pár történetére  az együttérzés áradata érkezett komment formájában. Dr. Farra Twitter-bejegyzését a közzététel óta 1,6 millióan látták, 5300-an tweetelték és 2600-an kommentálták.

Persze sok tanácsot is kaptak, volt aki azt ajánlotta Dr. Farrának, hogy próbáljon meg más módszereket, például menjen el genetikai tanácsadásra vagy in vitro megtermékenyítésre (IVF), köztük Dr. Mohd Faizal Bin Ahmad, a Kuala Lumpur-i UKM Specialist Centre szülész-nőgyógyász szakorvosa ezt ajánlotta.

A két fiatal szakembereket, idősebbeket és kollégákat is megkérdeztek, de elgondolkodtak azon, hogy elég-e, ha csak a szerelem miatt mennek bele a házasságba. Az örökbefogadás is szóba került, de mindkét orvos “saját babát” szeretett volna.

Dr. Farra megköszönte a kedves szavakat a Twitteren és az Instagramon, és elnézést kért, hogy még nem volt bátorsága válaszolni. Egy másik tweetben pedig arra buzdította az embereket, hogy vizsgáltassák ki magukat, a leendő gyermekeik miatt is.

Kiemelt kép: Instagram@Dr. Farra Diana

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top