nlc.hu
Egészség

Szúnyogcsípés allergia tünetei és kezelése

Létezik szúnyogcsípés-allergia, így ismerd fel a tüneteit!

Megkezdődött a nyár és vele együtt a pokolba kívánt szúnyogszezon is, épp ezért fontos, hogy többen megtudj a szúnyogcsípés allergiáról.

Ha ebben az országban élsz, és voltál kint az elmúlt napokban az esti órákban, akkor bizonyára neked is feltűnt, hogy szúnyograjzás van. A dolog olyan mértékű, hogy szinte lépést sem lehet anélkül tenni, hogy ne kelljen elhessegetni őket, hogy aztán több tucat másik támadjon ránk. Mindez a csapadékos időjárásnak köszönhető, amit a vérszívó rovarok nagyon szeretnek. Az  Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság már jelezte, hogy az ország több területén is gyérítésbe kezdenek, addig viszont beszéljünk a szúnyogcsípés-allergiáról! Gyérítés ide vagy oda, ez egész nyáron aktuális téma.

Szúnyogcsípés

Fotó: Getty Images/BUKET TOPAL

Ha csípést és allergiás reakciót emlegetünk, akkor a legtöbben a szörnyű fulladással, anafilaxiával járó tünetekre asszociálnak. Nyilván nem véletlen, hiszen a darázscsípés akár halálos is lehet, ha valaki nem kap időben segítséget. Ugyanakkor az arra érzékenyeknél a szúnyogcsípés is okozhat galibát, még ha nem is ennyire súlyos mértékben.

Ismerd fel a tüneteket!

A szúnyogcsípés utáni duzzanatot senkinek nem kell bemutatni. Ha viszont valaki allergiás, akkor az könnyen felismerhető. Egyrészt a duzzanat sokkal nagyobb átmérőt ölt, bepirosodik, fájdalmassá válik, sok esetben bekeményedik és akár bő egy hétig is érezhető marad. Emellett csalánkiütést, hőemelkedést, lázat és fejfájást is okozhat, de ez már tényleg szélsőséges állapot. Alapvetően a duzzanat mértéke az, ami arról árulkodik, hogy valakinek a szervezete érzékenyebb erre, és bár nem bizonyított, becslések szerint a gyerekek általában rosszabbul reagálnak rá. Mindez abból fakad, hogy az ő bőrük még vékonyabb és sokkal érzékenyebb.

A szúnyogcsípés-allergia, mint betegség nem mutatható ki – nem úgy, mint a darázsé, amit egy szimpla vérvizsgálatból megmondanak –, orvosi értelemben nem is létező probléma. Ellenben, ha te is tapasztaltad már, hogy, jobban feldagad, és hosszabb ideig látszik a csípés helye, akkor valószínűsíthető, hogy érintett vagy a témában.

Így kezeld!

Orvoshoz fordulni akkor érdemes csak, ha tényleg olyan mértékű rosszullétet vált ki, hogy az befolyásolja a közérzetet. Amennyiben erről nincs szó, a szokásos praktikákat érdemes bevetni. Azaz helyileg kezelni a duzzanatot nedves borogatással, nyugtató krémet kenni a viszketésre, sőt, a hideg vizes zuhany is segíthet a tünetek enyhítésében. Ezeket akár napjában többször is meg lehet ismételni igény szerint. Emellett érdemes lehet bevetni a nagyanyáinkról ránk maradt házi praktikákat is, ehhez itt találsz hasznos segítséget:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top