nlc.hu
Egészség

Itthon is látszik a Kanadában tomboló erdőtüzek füstje

Már hazánkat is elérte a Kanadában tomboló erdőtüzek füstje

 A Kanadában tomboló erdőtüzek füstfelhője vont vastag fátylat a Kárpát-medence fölé az elmúlt napokban.

Mint arról júniusban írtunk, a kanadai Quebec tartomány északi részén kialakult erdőtüzek füstje még Washingtonba is elért, ami 17 órányi autóútra van a tartománytól. Az ég teljesen elhomályosult. Sajnos elmúlt napokban Magyarországra is elért a Kanadában tomboló erdőtüzek füstfelhője, méghozzá nem is kis mennyiségben.

A Kanadában tomboló erdőtüzek füstfelhője vont vastag fátylat a Kárpát-medence fölé az elmúlt napokban – írja az Időkép.  Az Atlanti-óceánt átszelő füstfelhő már több nappal ezelőtt megjelent Nyugat- és Délnyugat-Európa fölött, a magassági áramlatoknak köszönhetően pedig a Kárpát-medence fölé is eljutott, méghozzá nem is kis mennyiségben.

kanadai erdőtűz

Még mindig tart a pusztító erdőtűz Kanadában. Fotó: BC Wildfire Service / AFP

A füst különösen jól látható naplemente és napkelte idején. Az horizont fölött szürkés, barnás sávként, sávokként jelenik meg.

Bár a füst jelentős magasságban lehet a földfelszín felett, ha eléggé felhígult, akkor nem okoz jelentős levegőminőségi problémákat az alatta lévő területeken. Azonban, ha a füst közelebb kerül a felszínhez, például egy időjárási front vagy egy szélcsendes időszak hatására, akkor befolyásolhatja a helyi levegőminőséget – írják.

 
 
 
 
-0:08
 
 
 
 
 

A meteorológusok állítják, bár a füst jelentős magasságban lehet a földfelszín felett, ha eléggé felhígult, akkor nem okoz jelentős levegőminőségi problémákat az alatta lévő területeken. Ám hozzáteszik: ha a füst közelebb kerül a felszínhez, például egy időjárási front vagy egy szélcsendes időszak hatására, akkor igenis befolyásolhatja a helyi levegőminőséget.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top