Szeretnél értesítést kapni?

Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.

Engedélyezem Nem kérem
Egészség

Százezernél is többen haltak meg az indonéz erdőtűzben

Sokkoló, hogy több mint százezer ember korai halálát okozhatta a tavalyi indonéziai erdőtüzek fullasztó füstje egész Délkelet-Ázsiában.

Elkészült egy tanulmány, amely a Harvard és a Columbia Egyetem tudósainak becslésére alapozva azt állítja, az erdőtüzek közelében lévő térségben Indonéziában több mint 90 ezren haltak meg a súlyosan szennyezett levegő miatt, a szomszédos Malajziában 6500, Szingapúrban pedig 2200 további halálos áldozata volt a mindent beterítő füstnek.

Az erdőtüzeket elsősorban a pálmaolaj-termelés előretörésével hozzák kapcsolatba: a cégek az erdőségek felgyújtásával tisztítanak meg új termőterületeket az indonéz esőerdőkben. A tavalyi tűz azonban – feltehetően a rendkívüli szárazságot hozó El Nino-hatás következtében – katasztrofális környezeti károkat okozott a térségben.

Az Environmental Research Letters folyóiratban publikált tanulmány a műholdas felvételeket vezette össze a füst okozta halálozási arány modelljeivel és a megfigyelt légszennyezettségi adatokkal. A kombinált modell becslése szerint tavaly a három országban a füstszennyezés 100 300 ember korai halálát okozta.

A Greenpeace az “áttörő” kutatást méltatva kiemelte, hogy a tanulmány először szolgált részletes adatokkal a tavalyi tűz halálos áldozatainak számáról. Ugyanakkor jelezték, hogy szerintük a dolgozatban szereplő adatok “óvatos becslések”. 
    
A tanulmány csak a füst és a veszélyes égéstermékek felnőttekre gyakorolt hatását vizsgálta. Nem tért ki a fiatalokat érintő hatásokra. Pedig valójában a kisgyermekek a leginkább veszélyben lévő közé tartoznak a tüzekből felszabaduló toxikus anyagok miatt –  mutatott rá Nursyam Ibrahim, a Borneón működő Indonéziai Orvosszövetségtől.
 
A kutatók a műholdas felvételek elemzésekor 2015-ben sokkal több erdőtüzet találtak, mint amennyi a legutóbbi, szintén jelentősnek tekintett 2006-os erdőtüzek évében pusztított Indonéziában. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top