nlc.hu
Egészség

Alumínium a dezodorokban

Veszélyes lehet, ha rosszul választunk dezodort!

Gondoltuk volna, hogy a termék, amelyet mindennap használunk, veszélyes vegyi anyagokat tartalmazhat? Olvassunk tovább, hogy megtudjuk, mit keressünk a címkén!

Valószínűleg hallottunk már arról, hogy messziről kerüljük az alumíniumot tartalmazó készítményeket. Szerencsére már egyáltalán nem nehéz alumíniummentes, teljesen természetes alapanyagból készült termékeket beszerezni. Sok gyártónak valahogy még mindig sikerül belecsempésznie ezeket a vegyi anyagokat.

Dezodorok kiszórva kék alapra.

Rengeteg dezodor közül választhatunk

Mi is ez a nagy felhajtás az alumínium körül? Milyen más vegyi anyagokat érdemes elkerülni? Cikkünkben kifejtjük, hogy milyen dezodorokat érdemes használni, és hogy mit kell keresni a címkéken.

Mit keres alumínium a dezodorokban?

Mielőtt megvizsgálnánk a vegyi anyagokkal terhelt dezodorok lehetséges veszélyeit, nézzük meg, hogy pontosan mit is csinál az alumínium. Az alumínium segít minimalizálni a hónaljnedvességet, enyhíti a testszagot, és mérsékli a baktériumokat, amelyek a kellemetlen izzadtságszag gyakori okozói. Mindezt úgy teszi, hogy elzárja a szervezet izzadságmirigyeit, és így kordában tartja ezeket a szagokat.

Az alumíniumot egy maroknyi összetevő neve alatt találjuk, beleértve az alumínium-kloridot, a cirkónium-kloridot és az alumínium-klorohidrátot. Annak ellenére, hogy az alumínium a természetben előforduló elem, még mindig egy olyan fém, amely nem igazán való az emberi testre vagy annak belsejébe.

Káros-e az alumínium a dezodorban?

Törülközőbe csavart hajú nő boldogan simogatja a hónalját,

A hónaljunk egészsége is nagyon fontos!

Két betegség köthető össze nagyon gyakran az alumíniummal: az Alzheimer-kór és a mellrák. Mindkettő nagyon súlyos és potenciálisan halálos. Számos tanulmányt végeztek, amelyekből kiderült, hogy az Alzheimer-kóros betegek agyában riasztóan magas az alumínium szintje. Bár további kutatásokra van szükség a biztos összefüggés megállapításához, úgy tűnik, hogy a kettő között mindenképpen van valamilyen kapcsolat.

A mellrák egy másik jelentős egészségügyi probléma, amelyet összefüggésbe hoztak a hosszan tartó alumíniumkitettséggel. Ez nagyrészt annak köszönhető, hogy a mellek közel vannak a hónaljunkhoz, és hogy gyakran alkalmazunk alumínium izzadásgátló dezodort. Az alumínium izzadásgátlók használata önmagában valószínűleg nem a rák kizárólagos oka. Azonban tartós használat esetén, kombinálva az alumíniummal, amelynek más elterjedt háztartási cikkek révén is ki vagyunk téve, idővel egészségügyi problémát okozhat. 

Alumínium és más, dezodorokban általánosan megtalálható vegyi anyagok

Parabének: Befolyásolják a szervezet természetes hormontermelését azáltal, hogy ösztrogénszerűen viselkednek. A parabének lényegében tartósítószerek, amelyek meghosszabbítják a termék eltarthatósági idejét. Könnyen felszívódnak a bőrbe, és bizonyos vizsgálatok szerint összefüggésbe hozhatók a mellrákkal.

Ftalátok: A ftalátokat lágyítóként használják rengeteg mindennapi termékben. Az a feladatuk, hogy más összetevőket kezelhetőbbé tegyenek, és segítsenek megőrizni az illatosított termékek élettartamát. A toxikus ftalátok a gyanú szerint reprodukciós és termékenységi problémákat, mellrákot, ADHD-t, autizmus spektrumzavart és még sok mást is okozhatnak.

Triklozán: A baktériumok elpusztítására szánt triklozán valójában egyfajta növényvédő szer, amelyet a gyanútlan fogyasztók tudta nélkül adnak hozzá a szépségápolási termékekhez. A parabénekhez hasonlóan a triklozán befolyásolja a hormontermelést. Úgy gondolják, hogy ellenállóvá teszi a baktériumokat bizonyos antibiotikumokkal szemben.

Dietanolamin: Számos testápolási termék tartalmaz dietanolamint, beleértve a dezodorokat és izzadásgátlókat is. A listán szereplő többi anyaghoz hasonlóan a dietanolamint is összefüggésbe hozták bizonyos rákos megbetegedésekkel. A legtöbb címkén gyakran DEA-ként rövidített dietanolamin olyan ismert rákkeltő anyagokat tartalmaz, mint az 1,4-dioxán.

Közelről fotózott dezodor használat közben.

Nem is gondolnánk, hogy mennyi veszélyes anyag található a dezodorokban

Tippek az alumínium elkerülésére

  • Vásároljunk olyan termékeket, amelyek parabén- és alumíniummentesek.
  • Ellenőrizzük, hogy az antibakteriális vagy baktériumellenes címkével ellátott termékek nem tartalmaznak-e triklozánt mint fő baktériumölő összetevőt.
  • Kerüljük a szigorúan izzadásgátlóként megjelölt termékeket. Az izzadásgátlók célja az izzadás elleni küzdelem, és ehhez gyakran alumíniumot használnak elsődleges hatóanyagként. A dezodorok viszont nem mindig tartalmaznak alumíniumot, ezért mindenképpen böngésszük át a címkét.

(Forrás: Moody Skincare, Fotó: Getty Images)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top