nlc.hu
Egészség

Ilyen hatással lehet a tej fogyasztása a szervezetedre

Egy kardiológus szerint a tej növeli a rák kialakulásának kockázatát

Köztudott, hogy a tej fogyasztásának számos előnye van, azonban ennek ellenére kedvezőtlen hatással is bír a szervezetünkben. Egy kardiológus által vezetett kutatás most összefüggésbe hozta a tejet a mell, illetve a prosztatarák kialakulásának kockázatával.

Sokunk számára szinte mindennapos, hogy reggeli kávénkat felöntjük egy kis tejjel, megigyunk egy kakaót, netalán az, hogy különböző tejtermékeket fogyasszunk a nap folyamán. 

Köztudott, hogy a tej fogyasztásának számos jótékony hatása lehet, hiszen a benne található D-vitamin, illetve kalcium fokozza a csontok egészségét, hozzájárul az agy egészséges működéséhez, továbbá egyfajta fehérjeforrásként is használ, ami elősegíti az izomépítést is.

Egy barista tejet önt a kávéhoz

Egy barista tejet önt a kávéhoz (Fotó: Pexels)

Annak ellenére, hogy fogyasztásának kétségkívül vannak pozitív hatásai, számos negatív élettani hatása lehet a testünkre nézve, amikre muszáj ügyelnünk.

A teljes zsírtartalmú tejtermékek lévő telített zsírok például növelhetik az érelmeszesedés és a szívbetegségek kockázatát. Ennek okán a stroke vagy a szív-és érrendszeri betegségeknek kitett embereknek javasolt a sovány, vagy alacsony zsírtartalmú tej választása. 

Egyesek tartanak attól is, miszerint a tejben lévő hormonok káros hatással lennének a szervezetre. Egy 2016-os tanulmányban például megállapították, hogy azok az egerek, akik magas koncentrációban fogyasztottak tejet, a benne lévő ösztrogén miatt hormonális változásokon mentek keresztül. A tudósok azonban még nem találtak arra bizonyítékot, hogy ennek kockázata az emberek esetében is fennáll. Az viszont továbbra is kétségtelen, miszerint fogyasztásának hatására kialakulhat tejallergia, amit gyakran különböző bőrelváltozások is követnek, de a laktóz intoleranciának is fennállhat a veszélye. 

A tej valóban rákkeltő? 

Egy kardiológus által vezetett kutatás szerint összefüggésbe hozható a tejtermékek fogyasztása összefüggésbe hozható a mell, illetve a prosztatarák kialakulásának magasabb kockázatával. 

A több mint 50 éves tapasztalattal rendelkező, és jelenleg is praktizáló Dr. Gery Fraser évtizedeken át fogyasztott tehéntejet, majd vizsgálatai után gyorsan el is hagyta. Az orvos Los Angeles külvárosban él, ahol az adventisták gyakran egy évtizeddel tovább élnek, mint például Kaliforniában. Fraser már évtizedek óta vizsgálja, hogy a vallásos étrenden, illetve életmód miként befolyásolja a krónikus betegségeket.

Az évek során felfedezte például, hogy a diófélék sokkal egészségesebbek és pozitívabb hatással bírnak a szív egészségének szempontjából, mint a húsfélék.

Fraser természetesen tisztában volt a tej jótékony hatásaival, azonban miután megvizsgálta a mell, illetve prosztatarák arányaira vonatkozó adatokat a közösség körében, teljesen kiiktatta az étrendjéből.

Mivel az adventisták jó része vegán étrendet követ, Fraser el tudta különíteni a tejivásra vonatkozó adatokat az egészséges kalciumbeviteltől, és amit így talált, az teljesen ledöbbentette – írja az Insider. 

A nők esetében minden tejtermék növelte a mellrák, a férfiak esetében pedig a prosztatarák kockázatát.

Fraser szerint a megoldást az olyan alternatív, növényi tejek jelenthetik, amik zabból, mandulából, vagy például szójából készülnek. Pontosan nem tudja, hogy mi állhat a tej, illetve a rák kialakulásának kapcsolata között, illetve, hogy a tej hogyan befolyásolja a hormonjainkat.

Ennek ellenére gyanítja, hogy a tejben lévő fehérje megemelheti az inzulinszerű növekedési faktort a szervezetünkben hozzájárulva a rák kockázatához. 

A sajt és a joghurt mégis megengedett?

A kardiológus bevallotta, hogy felfedezése ellenére kis mértékben szokott sajtot fogyasztani. A korábbi kutatások azt sugallják, hogy a sajtban lévő fehérje, illetve kalcium egyedi szerkezete eltérő hatással van a szervezetre, mint a tej. Véleménye szerint a joghurt is jó választás lehet, hiszen a tejhez képest nem növeli a rák kockázatát.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top